Pátek 24. září. Svátek má Jaromír.

Povolenky za emise překonaly výnosnost tradičních aktiv

Investice 28.07.2021 | 12:19 0 Komentářů

Povolenky na emise skleníkových plynů obchodované na evropském trhu dosáhly letošního července historicky maximální hodnoty, kdy cena za tunu emisí vyjádřenou v EUA Futures přesáhla 57 euro*.  Investice do povolenek na emise vychází ve srovnání s tradičními aktivy, jako jsou zlato, nemovitosti nebo akciové indexy, jako nejvýhodnější. Za posledních pět a půl roku vzrostla hodnota emisních povolenek o 946 %, zatímco nemovitosti v EU se zhodnotily o necelých 30 %, zlato o 65 % a akcie podle indexu S&P 500 vzrostly za stejné období o 124 %. Vyplývá to ze studie 2021 Top Green Investments vypracované investiční společností Wonderinterest Trading Ltd.

„Klimatická politika dlouhodobě ovlivňuje tržní indikátory, a proto není výrazný růst cen povolenek překvapením,“ komentoval zjištění Roman Vykouřil, jednatel Wonderinterest Trading s.r.o., a doplnil: „Analýza Wonderinterest Trading Ltd. se mimo to zaměřuje na segmenty obnovitelných zdrojů, energetických a přírodních úspor, bezemisní dopravy, ale i na odpovědné financování. Stále je na trhu prostor pro nové vizionáře, kteří obracejí trend směrem k udržitelnému rozvoji.“

Studie 2021 Top Green Investments zahrnuje jak známé globální leadery v svých oborech, jakými jsou společnosti Tesla, ABB nebo Suez, tak rychle rostoucí aktéry na trhu udržitelných řešení, jakými jsou třeba dánský Ørsted nebo čínská JinkoSolar. Výtah ze studie spolu s žebříčkem je ke stažení zde.