CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

28. 03. 2019

1 komentář

Porovnali jsme: kde prodat a nakoupit online

Česká online tržiště jsou zase o jedno chudší: aplikace Letgo ve středu 20. 3. oznámila ukončení provozu na českém trhu. Více než milion uživatelů tak bude muset hledat jinde. Kde? Porovnali jsme nejznámější česká online tržiště – Aukro.cz, Bazoš a Sbazar.cz. Jak to dopadlo?

Vzhled: první dojem je důležitý

První dojem je důležitý, říká se. Když si poprvé otevřete Aukro, Bazoš a Sbazar, co vás napadne? Na Aukru se nám líbí uspořádání a to, jaký je tu pořádek. Hlavní strana je barevná, různá tlačítka a vysvětlivky vás umí poslat správným směrem a celé Aukro vlastně vůbec nepůsobí bazarovým dojmem. Sbazar je zase ideální ve své jednoduchosti – výčet kategorií, nejnovější nabídky, pár tlačítek a je to. Jediný pohled vám stačí k tomu, abyste se snadno zorientovali. Co se vzhledu týče, Bazoš to u nás vůbec nevyhrál. Napoprvé se tu vůbec nevyznáme a ani rozvržení nám není sympatické.

Vyhledávání: když víte, co hledáte

Na ukončeném Letgo bylo ideální vyhledávání nabídek z okolí. To usnadní převzetí, platbu i kontrolu (případně zkoušení správné velikosti přímo na místě). Takovému vyhledávání se blíží Bazoš (filtruje nabídky podle zadaného PSČ), Sbazar (filtruje podle města) i Aukro, které v konkrétních kategoriích umí zboží vytřídit podle PSČ i podle vzdálenosti od místa bydliště. Možnosti vyhledávání jsou na Aukru asi nejrozšířenější – kromě lokace a ceny (najdeme i na Bazoši a Sbazaru) vybírá nabídky i podle stavu (nové/použité/rozbaleno), způsobu platby i typu prodeje (Kup teď/aukce). Navíc, jestli vás zajímá výhodný nákup, oceníte na Aukru tlačítko OD 1 KČ, které vám vygeneruje všechny výhodné aukce.

Prodej: za nejlepší možnou cenu

Dřív než po jarním úklidu vyhodíte něco, co by mohlo ještě sloužit, zkuste to vystavit k prodeji. Jak říká Aukro, dejte tomu druhý život, třeba se to bude někomu ještě hodit. Jestli půjdete vystavit na Bazoš nebo Sbazar, máte vystavení i prodej zdarma. Na Aukru je to jiné. Prvních 5 vystavení máte každý měsíc zdarma, za ty další už pár haléřů naskakuje. Počítejte taky s provizemi, které si Aukro z prodeje bere (cca 5 %, záleží na kategorii) – peníze z provizí používá na krytí nákladů programu Ochrany kupujících (níže). Docela nás ale baví možnost vystavit předmět v aukci – obzvlášť nejsme-li si jistí, za kolik chceme zboží vlastně prodat. S množícími se příhozy si svou cenu našlo a navíc bylo docela zábavné příhozy sledovat. Na Sbazaru se nám za pevnou cenu prodat nepodařilo, na Bazoši ano, ale neustále někdo volal a psal s doplňujícími dotazy – to bylo trochu nepříjemné a rušivé.

Bezpečnost: nákupy naslepo

Nákupy online mají jednu velkou nevýhodu – nikdy si nemůžete být jistí, že fotky u inzerátů odpovídají skutečnosti a že zboží opravdu dorazí. Co jsme byli schopní dohledat, máte jako uživatel Bazoše a Sbazaru smůlu. Ve chvíli, kdy vás prodejce podvede a zboží nepošle nebo pošle podvrh, náklady vám nikdo nenahradí. Zato na Aukru existuje program Ochrany kupujících, který garantuje 50% náhradu zaplacené částky. Snad se brzy dočkáme a náhrada se do Ochrany kupujících vrátí zpět na 100 %.

Nabídka: věci, které jinde nenajdete

Nabízené předměty se různí. Závisí na prodejcích, na sezóně a na sběratelských trendech. Právě sběratelé hledají na online tržištích nové poklady, které často pochází z pozůstalostí i osobních sbírek jiných sběratelů. Variace kategorií je na Aukru, Bazoši i Sbazaru bohatá. Sběratelům ale rozhodně doporučujeme Aukro – najdete tu svou vlastní kategorii, která se dál dělí na různé sběratelské odvětví.

Sečteno a podtrženo

Aukro Sbazar Bazoš
Vzhled (první dojem) sympatické a přehledné jednoduché a přehledné nepřehledné
Vyhledávání kategorie, cena, PSČ, vzdálenost, stav, způsob platby, způsob nákupu kategorie, cena, město kategorie, PSČ, vzdálenost, cena
Prodej Kup teď/aukce, provize, zážitek Pevná cena, bez provize Pevná cena, bez provize
Bezpečnost program Ochrany kupujících x x
Nabídka různé kategorie, speciální kategorie Sběratelství různé kategorie různé kategorie

Doporučujeme, když…

Sbazar.cz chcete vystavit rychle a jednoduše si jste jistí s cenou, za kterou zboží prodat jste uživatel Seznam.cz nepotřebujete rozšířené funkce vyhledávání/vystavení chcete prodávat bez poplatků
Bazoš vám nezáleží na formě a vzhledu inzerátu máte chvilku času se na stránkách zorientovat chcete zboží vystavit rychle chcete prodávat bez poplatků si jste jistí cenou, za kterou zboží prodáte

Samozřejmě ale doporučujeme k vyzkoušení všechny tři. Vymeťte sklep a půdu a co nepotřebujete, prodejte. Uvidíte sami, jestli vám nakonec přiroste k srdci Aukro, Bazoš nebo Sbazar.

Jiří Böhm
ABBBA Consulting, s.r.o.