CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

25. 11. 2014

Subjekty:

Podvodníci na internetu zneužívají zájemce o práci

Nic netušící oběti tak poskytnou svůj bankovní účet k podvodným převodům peněz. Podle policie počet případů stále narůstá. Důležité je nesdělovat osobní údaje a komunikovat jen přes oficální kontakty.

„Občané, kteří přistoupí na tuto „pracovní smlouvu“, se stávají tvz. „bílými koňmi“. Stávají se tím součástí podvodných převodů. Díky jejich činnosti dochází následně k legalizaci výnosů z trestné činnosti a vystavují se tím nebezpeční trestního postihu. Podobným způsobem pachatelé zneužívají i samotné údaje od potencionálních zájemců o brigádu či práci, když se potom na jejich identitu snaží o vytvoření bankovních účtů, které mají rovněž sloužit k legalizaci výnosů z trestné činnosti,“ říká vedoucí odboru informační kriminality Policejního prezidia Karel Kuchařík.

Po podvedených je požadovaná platba například za poštovné nebo za balík, přičemž dojde k ověření účtu pro zasílání výplaty. Oběti je nevědomky zakládán účet v bance pomocí online ověření. Podvodům se dá ale jednoduše ubránit. Ze strany zájemců o práci je důležitá hlavně obezřetnost.

„Klientům doporučujeme, aby nesdíleli osobní údaje s lidmi, které neznají, a aby si kontrolovali výpisy z účtu. Komunikovat by měli jen přes oficiální kontakty. Nikdy nesmí reagovat na nabídky, které neobsahují dostatečné informace a údaje o potenciálním zaměstnavateli,“ radí odborník na prevenci podvodů online banky Zuno Rudolf Zárybnický

Jak vypadá obvyklý scénář těchto podvodů?

Člověk hledající práci na internetu zareaguje na nabídku falešného zaměstnavatele, který požaduje zaslání dokumentů a osobních údajů. Po jejich obdržení podvodník zažádá o založení účtu v bance. Banka pro potvrzení žádosti o otevření účtu požaduje zaslání drobné platby z účtu uchazeče vedeného v jiné bance.

Falešný zaměstnavatel vyzve uchazeče, aby tuto drobnou platbu zaslal pod různými záminkami. Třeba pro potvrzení jeho skutečného zájmu o nabízenou pozici nebo jako úhradu administrativních nákladů. Následně se zájemce o práci stává klientem banky, aniž by o tom sám věděl.

K čemu takový podvodně založený účet slouží?

Účet v moci podvodníka je obvykle nástrojem pro další trestnou činnost. Nepředpokládá se, že by si podvodník chtěl na účet nechat zasílat výplatu, kterou pak bude utrácet v obchodech. Svou snahu se podvodník snaží zúročit, proto je po založení účtu třeba zažádá o úvěr.

Jak časté jsou tyto případy?

Jedná se o jednotky případů, ale bohužel jich přibývá. Lidé v dobré víře reagují na online nabídky práce nebo nabídky úvěrů od různých pochybných subjektů.

Identifikujeme podvodné případy pokud možno hned, tím zamezíme zneužití identity a dalším potencionálním ztrátám. Novému klientovi vždy odešleme informaci o založení účtu v Zuno. Klient tak má možnost rychle reagovat, pokud se jedná o případ podvodu. Když je účet založen jinou osobou a dojde ke krádeži identifikačních údajů, spolupracujeme hlavně s Finančně analytickým útvarem ministerstva financí a Policíí ČR,“ říká Rudolf Zárybnický ze Zuno.

Základní informace je možné získat na webu orgánů státní správy, zejména policie nebo Finančního analytického útvaru MF. Podrobnější sdělení pak obvykle zveřejňují na svých webových stránkách jednotlivé banky.