CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

06. 10. 2015

Podnikatelé ministrovi financí: Nedostatek kvalifikované pracovní síly dusí naši ekonomiku

Na akci společně s ministrem financí Andrejem Babišem vystoupili úspěšní zástupci podnikatelů, jako Dalibor Dědek z firmy Jablotron, Martin WichterleWikov Industry a Václav MuchaY Soft Corporation. „Úspěšní byznysmeni si dokážou ve většině oblastí svého podnikání poradit sami. A stát by nám do toho měl mluvit co nejméně. Podstatné je, aby vymezil jednoznačnou a vymahatelnou legislativu,“ řekl Dalibor Dědek, majitel společnosti Jablotron.

V případě pracovní síly by však podnikatelé zásah vlády uvítali.  „Česká republika bojuje se zásadním nedostatkem kvalifikované pracovní síly. Školy nemohou produkovat dostatečný počet kvalifikovaných absolventů, protože poptávka výrazně převyšuje realistický počet studentů. ČR by se měla inspirovat v západních státech a výrazně zjednodušit a zrychlit proces získávání pracovních víz pro vysoce kvalifikované pracovníky. Tím zároveň ČR přitáhne zahraniční investice v oblasti vysoké přidané hodnoty a docílí pozitivních kolaterálních efektů,“ doplnil na adresu pracovních sil Václav Muchna, majitel softwarové společnosti Y Soft Corporation.

Hlavní host setkání, ministr financí Andrej Babiš, se ve většině problémů adresovaných vládě s podnikateli shodl, a to včetně nutnosti řešit chronický nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Na adresu podnikatelů však uvedl, že zásadní změny by měli prosazovat osobně, a to jak na půdě podnikatelských svazů, tak přímo v politice. Během téměř dvouhodinové diskuze se ministr vyjádřil i k otázkám transparentnosti, veřejným zakázkám či investicím do vědy a výzkumu. Na ty upozornil i Martin Wichterle, majitel společnosti Wikov Industry: „Stát by měl zefektivnit alokaci finančních prostředků na vědu a výzkum. V loňském roce šlo na vědu 35 miliard korun, letos to bude obdobná suma. Prostředků je tedy dostatek, jen je třeba je lépe nasměrovat a vyžadovat, aby byl výzkum nejen aplikovaný, ale hlavně aplikovatelný.“

Podle nedávného průzkumu společnosti EY mezi účastníky soutěže EY Podnikatel roku trápí české podnikatele také vysoké výdaje státního rozpočtu, špatná dopravní infrastruktura, bující korupce a neefektivní výběr daní. Na tyto oblasti by se vláda podle názorů více než stovky úspěšných podnikatelů měla zaměřit. Podle více než třetiny podnikatelů se ale podmínky pro podnikání v České republice již pomalu zlepšují. 36 % respondentů se dnes podniká lépe než před dvěma lety, o opaku mluví jen čtvrtina z nich.

Akci pro více než pět desítek elitních podnikatelů hostila jménem EY Magdalena Souček, vedoucí partnerka EY v České republice a v části regionu střední a jihovýchodní Evropy. Ta na setkání uvedla, že „zájem podnikatelů o vstup do politiky byl vždy nízký, neznamená to však, že by je politika nezajímala. S řadou z nich řešíme dennodenně problémy spjaté s regulatorním prostředním a je skvělé slyšet přímo z úst místopředsedy vlády, že obavy podnikatelů sdílí a je připraven jim je pomoci řešit.“

Nominujte podnikatele do soutěže EY Podnikatel roku

Setkání proběhlo v rámci nového ročníku soutěže EY Podnikatel roku 2015. Ta bude již pošestnácté hledat zajímavé podnikatelské příběhy, které známe u osobností, jako jsou Vlastislav Bříza, Jiří Hlavatý nebo Radim Jančura. Nominovat podnikatele do soutěže může kdokoliv, nejlépe prostřednictvím nominačního formuláře na stránkách www.podnikatelroku.cz. Na stejných webových stránkách je k dispozici rovněž přihláška pro podnikatele. Uzávěrka přihlášek i nominací je 31. října 2015.