Pondělí 27. září. Svátek má Jonáš.

Po ECB většina akciových titulů zamířila dolu

Investice 08.09.2016 | 18:15 0 Komentářů

Investoři vyčkávali na dnešní zasedání Evropské centrální banky, což bylo patrné z dopoledního vývoje indexu Stoxx 600, který kolísal ve velmi úzkém pásmu. Šéf ECB Mario Draghi ale celkově akcionáře nepotěšil, když centrální banka nerozhodla o dalších opatřeních v uvolňování měnové politiky. Akcie tak reagovaly poklesem o více jak jedno procento, poté ve zbytku odpoledne ztráty pozvolna umazávaly. Index tak nyní pár desítek minut před uzavřením trhů ztrácí zhruba 0,4 %. Ze sektorů jsou výjimkou defenzivní akcie telekomunikačních společností a rovněž finančních domů, kterým by jinak další uvolnění měnové politiky dále zesílilo tlaky na již tak nízké úrokové marže.

Americké burzy ze stejných důvodů rovněž otevřely v mínusu. Index S&P 500 klesá o zhruba 0,2 %. Propadu ale pomohly i akcie Apple (-2,5 %), když investory zřejmě nepřesvědčily nově představené produkty společnosti, což srazilo celý technologický sektor dolů. Naopak nejvíce se dnes daří energetickému sektoru.

Pražská burza dnes zakončila v zisku 0,4 %. Hlavními tahouny byly oba dva rakouské finanční tituly, když VIG si polepšil o 2,8 % a Erste o 1,3 %. Dařilo se ale i českým bankám, jejichž akcie však vzrostly o poznání méně. Naopak na chvostu dnes zakončily akcie CME (-1,5 %), ale také akcie největší emise ČEZ (-0,6 %), kterým nepomohla zpráva, že druhý reaktor temelínské elektrárny opět nevyrábí. Obchodní aktivita byla mírně slabší.

MIROSLAV FRAYER
Equity Analyst