CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

26. 03. 2013

Pioneer Funds – Emerging Markets Bond nově umožňuje využít potenciálu rozvíjejících se trhů i v zajištěné třídě do CZK

„Celková hodnota dluhu vydaného firmami na rozvíjejících se trzích v roce 2012 přesahovala sumu jednoho bilionu dolarů. Poprvé tak předčila objem státních dluhopisů v těchto zemích. Také v portfoliu Pioneer Funds – Emerging Markets Bond převládají firemní dluhopisy, které mají ve srovnání s těmi státními mnohem zajímavější výnos do splatnosti,“ říká Petr Šimčák, ředitel obchodu Pioneer Investments ČR, a dodává: „Portfolio manažer se v tomto případě nemusí striktně držet benchmarku a může tak vyhledávat zajímavé příležitosti i na jiných dluhopisových trzích. Zároveň pružně přizpůsobuje složení portfolia fázím ekonomického cyklu.“

Lepší hospodaření vlád a dobře fungující monetární politika centrálních bank zlepšily postavení rozvíjejících se trhů na finančních trzích a získaly si důvěru investorů i respekt ratingových agentur. Více než polovina z nich získala prestižní investiční rating, který z nich strhává nálepku spekulativních investic. Za téměř dvacet let přinesly dluhopisy rozvíjejících se trhů svým majitelům v průměru zhodnocení vyšší než než 10 % p.a.1)

Pioneer Funds – Emerging Markets Bond se řadí do rodiny lucemburské rodiny fondů Pioneer Funds a je určen zejména pro investory, kteří chtějí investovat ve střednědobém či dlouhodobějším horizontu s relativně nízkým rizikem. Zvláštní pozornost je věnována řízení rizika, kdy jsou například stanoveny přísnější limity pro dluhopisy firem bez investičního ratingu.

Podfond je řízen týmem specializovaným na dluhopisy rozvíjejících se trhů, pod vedením zkušeného portfolio manažera Yerlana Syzdykova. Ten se tomuto regionu věnuje již od počátku své kariéry, pod hlavičkou Pioneer Investments pak od roku 2000.

Uvedením třídy měnově zajištěné do českých korun Pioneer Funds – Emerging Markets Bond doplnil řadu lucemburských fondů Pioneer zaměřených na dluhopisové trhy, které již tuto možnost investorům v České republice nabízejí. K těm dalším patří například Pioneer Funds – Euro Corporate Short Term, fond zaměřený na evropské firemní dluhopisy, Pioneer Funds – Strategic Income zaměřený převážně na region USA, nebo fond Pioneer Funds – Euro Strategic Bond patřící mezi top produkty Pioneer Investments zaměřené na cenné papíry s pevným příjmem.