Středa 17. října. Svátek má Hedvika.

Obchodní válka tlačí trhy dolů

Investice 24.09.2018 | 17:10 0 Komentářů

Americké akciové burzy zahájily nový týden poklesem. Důvodem jsou vzájemná dovozní cla mezi Spojenými státy a Čínou platná od dnešního dne. Současně se také Čína odmítla účastnit dalšího jednání o obchodní dohodě vzhledem k uvaleným clům.

Průmyslový Dow Jones ztrácí 0,6 %, S&P 500 klesá o 0,4 % a technologický odepisuje 0,5 % hodnoty. Nejhlouběji klesají akcie zpracovatelů komodit (-1,4 %), naopak sektor energií si připisuje 1,1 %.

I evropské trhy dnes klesají následkem celosvětové negativní nálady způsobené obchodní válkou Číny a USA. Hlavní index Stoxx 600 oslabuje o 0,5 %. Nejhůře jsou na tom výrobci nezbytného zboží (-1 %). Stejně jako ve Spojených státech se daří energetickým společnostem (+1,2 %).

Pražská burza dnes oslabila o 0,8 %. Nejvíce se propadly akcie Avastu (-2,4 %) a operátora O2 (-1,9 %). Dařilo se hlavně mediální skupině CME, která si připsala 3 %. Zítra ráno před otevřením trhů představí své pololetní výsledky hospodaření společnost Philip Morris ČR. Více informací naleznete na http://bit.ly/PMCRpre1H18. Dnešní zobchodovaný objem na pražské burze činil necelých 0,5 mld. CZK, což je mírně pod ročním průměrem.

Jiří Kostka
Komerční banka