Úterý 15. června. Svátek má Vít.

Německé akcie se dostaly do letošního plusu

Investice 07.09.2016 | 17:08 0 Komentářů

Západoevropské akciové indexy dnes přidávají několik desetin procenta. Nejvíce se daří automobilovému sektoru (např. Daimler a BMW shodně +1,4 %), což přispělo i k tomu, že německý index DAX se dostal nad úroveň z konce loňského roku. Širší index Stoxx 600 nyní oproti přelomu roku ztrácí již jen 4 %. Na opačném pólu jsou dnes aerolinky (Deutsche Lufthansa a Air France-KLM klesají asi o 3 %) v reakci negativní doporučení banky Deutsche Bank.

Americké burzy zatím stagnují v blízkosti svých historických rekordů. Večer by mohlo obchodování alespoň trochu rozhýbat zveřejnění tzv. Béžové knihy Fedu. Na nové zprávy navíc netrpělivě čekají akcionáři Apple; nejhodnotnější firma světa dnes zřejmě oficiálně představí nový telefon iPhone 7.

Pražská burza dnes na rozdíl od většiny evropských trhů mírně klesla. Nad menšími zisky bankovních akcií totiž těsně převážil pokles většiny ostatních titulů. Z velkých emisí nejvíce oslabily akcie ČEZ (‑0,9 %) a VIG (-0,8 %). Ještě větší ztráty zaznamenala mediální společnost CME (-2,4 %) a likérka Stock Spirits (-2,2 %). Index PX tak nakonec odepsal desetinu procenta.

JOSEF NĚMÝ
Akciový analytik