Pátek 27. listopadu. Svátek má Xenie.

Nejistota ohledně podoby obchodní dohody opět přesvědčila investory akcie vyprodávat

Investice 04.12.2018 | 17:08 0 Komentářů

Po včerejší eufórii přišlo na trhy vystřízlivění. Za nedostatku nových makroekonomických ukazatelů se opět mezi obchodníky několikrát skloňovala obchodní dohoda mezi Spojenými státy a Čínou. Převažující nejistota nad její podobou vedla k vybírání včerejších zisků. Evropský index Stoxx 600 se po celý den nachází v červeném a v závěru obchodování ztrácí 0,7 %. Nejhůře se daří prodejcům spotřebního zboží (-1,6 %), z nichž nejhlubšími ztrátami trpí automobilky a jejich dodavatelé komponent (-2,4 %).

Ne jinak je tomu i za velkou louží. Americký technologický index Nasdaq a průmyslový Dow Jones přicházejí v úvodních desítkách minut obchodování o 0,6 %, index S&P 500 pak odepisuje tři čtvrtě procenta.

Výprodeje neminuly ani pražský parket. Index PX odepsal 0,7 %, když s výjimkou akcií Komerční banky (+0,3 %) uzavřely v červeném všechny velké emise. Z nich se nejhůře dařilo rakouské Erste, která přišla o 1,8 %. Největším propadlíkem byly ale akcie Avastu (-3,0 %). Naopak první příčka dnes patří společnosti O2 Czech Republic, jejíž tržní kapitalizace se dnes zvýšila o 0,6 %.

MIROSLAV FRAYER, KOMERČNÍ BANKA