CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

08. 06. 2015

Subjekty:

Ne nehody, ale poruchy vedou mezi důvody, proč motoristé v zahraničí vyhledávají pomoc svých pojišťoven

„Předejít neočekávaným finančním nákladům, které mohou v průběhu pobytu v zahraničí nastat, lze například i díky uzavření kompletního pojištění ProAuto,“ říká Petr Hájek, vedoucí úseku Vývoj pojistných produktů finanční skupiny Wüstenrot a dodává: „Při sjednání povinného ručení či havarijního pojištění pro osobní vozidlo získává motorista jako součást pojištění zdarma asistenční služby Wüstenrot Assistance. Zatímco u povinného ručení jsou tyto služby poskytovány v případě havárie a živelní události, při uzavření havarijního pojištění je to i v případě poruchy, vandalismu a krádeže či pokusu o krádež. Navíc si lze sjednat i asistenční služby rozšířené na poruchy způsobené pochybením řidiče. Asistenční služby se poskytují nejen řidiči vozidla, ale i osobám, které v době pojistné události cestují v autě.“

Nejvíce případů je přes léto v Chorvatsku

V době letních prázdnin jezdí Češi autem nejčastěji do Chorvatska, ve kterém je podle statistik pojišťovny Wüstenrot a Europ Assistance také evidován největší počet případů spojených s poskytnutím asistenční služby. Na druhém místě je Rakousko, následováno Německem. Nejčastější příčinou jsou poruchy auta a zajištění nutného odtahu do nejbližšího servisu nebo zpět do České republiky. „Řidiči by měli před cestou věnovat větší pozornost komplexní kontrole auta. A při cestě samotné by měli z hlediska bezpečnosti dbát na pravidelný odpočinek a dělat přestávky. Výrazně tím sníží riziko potenciální nehody,“ upozorňuje Petr Hájek.

Modelové příklady – zdroj: Wüstenrot, Europ Assistance

Panu Petrovi se na jaře při cestě do Německa porouchala v Mnichově olejová pumpa v motoru a auto zastavilo v rychlém pruhu na dálnici. Odtahová služba vozidlo odtáhla z dálnice, udělala diagnostiku a po zjištění příčiny bylo rozhodnuto o odtažení vozidla do České republiky. Vzhledem k tomu, že pan Petr měl sjednané i havarijní pojištění, nemusel nic platit. Bez pojištění by tato konkrétní porucha na autě vyšla na téměř 20 000 korun.

Jeden z mnoha dalších případů, který pojišťovna Wüstenrot eviduje, se stal loni v srpnu jejímu klientovi na cestě z dovolené v Chorvatsku. Automobil se z důvodu poruchy alternátoru zastavil těsně za výjezdem z tunelu na slovinské dálnici. Klient kontaktoval pojišťovnu, která zorganizovala odtah do České republiky. Celkové náklady byly cca 14 tisíc korun, které v tomto případě uhradila pojišťovna.

Před cestou myslete i na cestovní pojištění

Kromě pojištění auta se před cestou vyplatí sjednat i cestovní pojištění. Díky němu se minimalizují možná rizika spojená s neočekávanými finančními náklady. „Do časového rozsahu pojištění je nutné zahrnout i cestu, nejen samotný pobyt v cílové destinaci,“ připomíná Petr Hájek a upozorňuje, že zdravotní péče v zahraničí bývá často velmi nákladná a nepojištěnému cestovateli to může způsobit finanční komplikace.