Úterý 29. září. Svátek má Michal.

Lidé začínají intenzivně navyšovat vklady do penzijního připojištění

Veřejná diskuse o budoucnosti penzijního systému má pozitivní efekt. Aktuální data Penzijního fondu České pojišťovny (PFČP) dokládají, že lidé si začínají na penzi ukládat více peněz. Oproti minulému roku se počet klientů fondu, kteří se rozhodli zvýšit svůj pravidelný měsíční příspěvek na penzijní připojištění, více než zdvojnásobil.

Zvyšování měsíčních vkladů jasně dokazuje, že klienti přestávají vnímat penzijní připojištění pouze jako výhodnou formu spoření a začínají si uvědomovat, že na tom, kolik si spoří nyní, bude záviset jejich životní standard v budoucnu,“ vysvětluje Libor Pergl, ředitel pro obchod a marketing Penzijního fondu České pojišťovny (PFČP).

Měsíc březen ukázal sílící trend. Klienti začínají masivně navyšovat své vklady. Zatímco ještě v roce 2010 se ve stejném období pro zvýšení měsíční úložky rozhodly 2 tisíce lidí, o rok později už to byly 4 tisíce a letos již rekordních více než 11 000 klientů.

Průměrná částka, kterou se klienti rozhodnou přidat ze svého rozpočtu na účet svého penzijního připojištění, se podobně jako v minulosti pohybuje kolem 350 Kč. V celkovém průměru klienti stále spoří málo, přibližně 500 Kč měsíčně. Situace se ale pomalu mění. „Důvodem je penzijní reforma a také nadcházející změna výše státního příspěvku,“ potvrzuje Libor Pergl.

Od 1. ledna příštího roku se změní pravidla pro připisování státních příspěvků na penzijní spoření. Nově na něj dosáhnou jen ti, kteří budou spořit alespoň 300 Kč měsíčně. Zvýší se rovněž výše státních příspěvků, a to až na 230 Kč pro ty, kteří si dají každý měsíc stranou alespoň 1.000 Kč.

Penzijní fond České pojišťovny spravuje vklady svých 1,2 milionů klientů přesahující hodnotu 60 miliard Kč.

Penzijní připojištění od 1. 1. 2013

Měsíční příspěvek účastníka v Kč