Sobota 19. června. Svátek má Leoš.

Koruna vyčkává na zítřejší referendum o brexitu

Investice 22.06.2016 | 18:54 0 Komentářů

Koruna před zítřejším referendem o setrvání Velké Británie v EU vůči euru během dne oslabila až k 27,08 CZK/EUR, během odpoledne nicméně česká měna své ztráty umazala. Obchoduje se tak oproti úternímu závěru prakticky beze změn, stejně jako polský zlotý a maďarský forint. V regionu dnes nebyly zveřejněné žádné makroekonomické indikátory. Středoevropským trhům nyní plně dominuje možný brexit, a investoři tak napjatě vyčkávají na nové zprávy z Velké Británie.

Dnes odpoledne jsme vydali krátký report Referendum o brexitu: technické podrobnosti a okamžité dopady, kde jsme shrnuli základní detaily zítřejšího referenda a sčítání hlasů, které se bude odehrávat v noci na pátek. Konečné výsledky sice můžeme očekávat až během pátečního rána, trhy však budou na dílčí zprávy reagovat už zítra.

Předpokládáme, že už během čtvrtka se začnou roztahovat spready mezi nákupními a prodejními cenami, dojde k poklesu likvidity a ke zhoršení schopnosti trhů absorbovat prodejní či nákupní příkazy. Celkově se tak zřejmě výrazně oslabí efektivita a flexibilita trhů. Pokud britští voliči odhlasují brexit, očekáváme oslabení koruny vůči euru maximálně na 27,25/28 CZK/EUR. Scénář „bremain“ by měl naopak vést k postupnému uklidnění trhů a návratu koruny směrem k hodnotě kurzového závazku.

Marek Dřímal, ekonom Komerční banky