Neděle 25. října. Svátek má Beáta.

Klienti GE Money Bank se zbaví papírů, banka zavádí biometrické podpisy

GE Money Bank nahrazuje papírové dokumenty moderními Signpady, které zaznamenají podpisy klientů v biometrické podobě. Banka zavádí tuto technologii jako první finanční instituce v Česku. Do konce  roku 2014 budou zařízení na snímání podpisů k dispozici na všech pobočkách GE Money Bank v Česku. Zákazníci tak z banky nebudou odcházet s deskami plnými papírů, ale všechny dokumenty v plném znění včetně dodatků najdou kdykoliv online ve své Internet Bance.

„Zavedení biometrických podpisů považujeme za jednu z nejzásadnějších proklientských inovací  v současném českém bankovnictví. Všechny smlouvy budeme nově ukládat do zabezpečeného archivu, kde jsou zákazníkům kdykoliv k dispozici,“ říká Štěpán Pittauer, projektový manažer GE Money Bank. „Každý sedmý klient musel kvůli ztrátě smlouvy žádat o její kopii. To bude brzy minulostí, protože všechny dokumenty najdou zákazníci během pár kliknutí v Internet Bance,“ dodává Štěpán Pittauer. Doslova nekonečné prohledávání šuplíků a složek se starými dokumenty se tak klientů GE Money Bank brzy přestane týkat.

Další velkou výhodou Signpadů je, že dokáží klienty rozpoznat bez ohledu na jejich aktuální rukopis. Až 60 % zákazníků má totiž podle průzkumů problém napodobit svůj podpisový vzor. „Signpady zaznamenávají kromě grafické podoby podpisu i další parametry, například tlak na podložku, rychlost, směr tahu, akceleraci i úhel podpisu klienta a zvyšují tak pravděpodobnost shody s podpisovým vzorem,“ doplňuje Štěpán Pittauer z GE Money Bank.

Vytvoření biometrického podpisového vzoru je velmi jednoduché, stačí navštívit pobočku banky vybavenou Signpadem. Pro správné vyhodnocení a uložení potřebných biometrických údajů se na něm klienti šestkrát podepíší. Biometrický podpis zajistí, že banka své zákazníky snadněji identifikuje a zároveň jim zajistí maximální bezpečnost. Napodobit standardní biometrický podpisový vzor je prakticky nemožné.

„Data jsou ihned po nasnímání v Signpadu zašifrována, zajištěna kvalifikovaným systémovým certifikátem a opatřena časovým razítkem, které zabrání jakékoliv změně integrity dokumentu v budoucnosti,“ vysvětluje Štěpán Pittauer.

Elektronické smlouvy s biometrickými podpisy jsou uloženy v zabezpečeném archivu. Každý biometricky podepsaný dokument je jedinečný a obsahuje unikátní informace, které znemožňují jeho změnu nebo zneužití. Podpis nelze použít na jiném dokumentu, protože by se neshodovala časová razítka podpisu a dokumentu. Velkou výhodou biometrického podpisu je i to, že má neomezenou dobu platnosti a není třeba jej obnovovat.

O nasnímání biometrického podpisového vzoru mohou klienti GE Money Bank v současnosti požádat na obchodním místě Černý Most – Kučerova 767/16 v Praze. Do konce roku 2014 nabídnou tuto novou službu všechny pobočky GE Money Bank v České republice.