CZK/€ 24.530 -0,08%

CZK/CHF 25.393 -1,11%

11. 10. 2016

Kauza Deutsche Bank nabírá na obrátkách. Ohrožuje globální finanční sektor

Příležitosti pro další týdny:

• Začala výsledková sezóna za třetí kvartál. V případě oživení zisků může pomoci posouvat historická maxima akcií na nové úrovně.
  • V nejbližších měsících zřejmě ke zvyšování sazeb v USA nedojde, protože v listopadu budou prezidentské volby. Klíčová budou navíc čísla z trhu práce.
  • Ropní těžaři zemí OPEC se shodli poprvé od roku 2008 na globálním snížení produkce ropy. Její cena díky tomu začala růst.

Hrozby pro další týdny:

• Akciové trhy USA se obchodují blízko svých maxim. Trhy očekávají oživení firemních zisků, což ale může být přehnaně optimistické.
  • Prezidentské volby v USA (8. listopadu 2016) přinášejí nejistotu na trzích a zvyšují volatilitu. Program obou kandidátů počítá s významnějšími zásahy do systému.
  • Kauza největší německé banky Deutsche Bank nabírá na obrátkách a představuje jedno z největších rizik globálního finančního sektoru.

Země OPECu se poprvé od roku 2008 dohodly na zmrazení produkce ropy (z 33,24 na 32,5 mld. barelů/den). To podpořilo ceny ropy v růstu, což může nastartovat akcie ropných těžařů a zlepšit náladu na světových akciových trzích.

Členové amerického FEDu se shodli na tom, že tamní ekonomika na zvedání úrokových sazeb ještě není připravena a odložili jej pravděpodobně na konec roku. Potvrdit připravenost USA na druhé zvýšení úrokových sazeb za poslední dva roky ale budou muset čísla z trhu práce. Dobrá čísla z pracovního trhu budou impulsem k růstu sazeb.

Významný dopad na trhy budou mít listopadové prezidentské volby v USA. S blížícími se volbami bude vývoj trhů čím dál více nejistý.

Finanční tituly ztrácely

V Evropě nabírá na obrátkách bankovní krize. V popředí zájmu je osm let staré nekorektní jednání s hypotékami největší německé banky Deutsche Bank. Téměř likvidační pokuta 14 mld. USD by jí ale měla být snížena na 5,4 mld. USD. Akcie evropských bank klesají na svá dlouhodobá minima a evropský bankovní systém je ohrožen.

Finanční tituly na akciových trzích zakončily září ve ztrátě a poslaly index S&P 500 za celý měsíc září do červených čísel (-0,1 %). Nejistoty okolo Deutsche Bank dopadly na tento sektor v Evropě i v USA. Evropa v září ztratila 0,2 %. Akcie rozvíjejících se trhů si naopak vedly dobře (+1,1 %), stejně tak české akcie (+0,5 %). Kvůli vyšetřování vládních kroků Evropskou komisí bylo nejslabší v Evropě Polsko (-4,7 %).

Patrik Hudec, portfolio manažer Generali Investments CEE