Čtvrtek 22. října. Svátek má Sabina.

Karel Schwarzenberg osobně převzal ražbu k bitvě u Lipska

Investice 30.07.2014 | 09:08 0 Komentářů

Předseda zahraničního výboru PSP ČR Karel Schwarzenberg, jehož předek Karel I. Filip velel vítězným koaličním armádám v bitvě u Lipska, osobně převzal v prodejní galerii Pražské mincovny ražbu pamětního medailonu věnovanému 200. výročí bitvy u Lipska. Historickou událost připomíná stříbrná pamětní medaile z Pražské mincovny. Ta je součástí cyklu Kalendárium, který mapuje osobnosti a události české, evropské i světové historie. (Tisková zpráva: Pražská mincovna)

Autorem návrhů obou stran pamětní ražby je významný český medailér Karel Zeman. A volba tohoto umělce pro ztvárnění motivu Bitvy národů nebyla náhodná. „Už jako kluk jsem navštěvoval bojiště u Slavkova a sbíral knoflíky a podkovy. Také jsem už dlouhá léta členem Klubu vojenské historie Brno, konkrétně 1. pěšího pluku Kaiser, s nímž jezdím po stopách bitev v celé Evropě,“ prozradil Karel Zeman.

Do bitvy u Lipska, která se stala největším střetem napoleonských válek, se zapojilo na půl milionu vojáků a právem bývá označovaná jako Bitva národů.  Spojenecká vojska Rakouska, Ruska, Pruska a Švédska v ní drtivě porazila armádu Napoleona Bonaparta.

Atmosféru Bitvy národů, která se odehrála 16. – 19. 10. 1813, evokuje výjev z lícní strany: v akci jsou francouzští Napoleonovi kanonýři. Rozstřelené slunce symbolizuje nejen porážku Napoleona, ale rozpad celého jeho impéria, vlevo je uvedeno místo střetu – LEIPZIG.

Na rubové straně je portrét vítěze bitvy u Lipska, Karla I. Filipa Schwarzenberga, který velel armádě Rakouska, Pruska, Ruska a Švédska o síle 330 tisíc mužů. Šlechtic má na krku řád Zlatého rouna. Silueta jízdy dokresluje plochu medaile.

Titul je součástí cyklu Kalendárium, který mapuje osobnosti a události české, evropské i světové historie. Pražská mincovna medaili razí do čistého stříbra s povrchovou úpravou proof a patina. Existuje také verze z ryzího zlata v provedeních proof a mincovní kvalita (standard).

Ražba bitva národů u Lipska – zlato

Autor: akademický malíř Karel Zeman

Rytec: Tomáš Lamač

Ryzost: 999,9/1000 Au

Průměr: 28 mm

Hmotnost: 15,56 g

Ražba bitva národů u Lipska – stříbro

Autor: akademický malíř Karel Zeman

Rytec: Tomáš Lamač

Ryzost: 999,9/1000 Au

Průměr: 37 mm

Hmotnost: 31,1 g

Karel Filip kníže ze Schwarzenbergu se narodil 15. dubna 1771 ve Vídni.  Nebyl jen vojevůdcem, ale také diplomatem. Působil u ruské carského dvora a také ve Francii. Zemřel 15. října 1820 v Lipsku. Karel Filip byl zakladatelem orlické větve Schwarzenbergů.