Pátek 20. září. Svátek má Oleg.

Hlavní světové trhy vstoupily do nového týdne se zisky

Investice 26.02.2018 | 17:21 0 Komentářů

Trhy v Evropě ukončují dnešní obchodování mírnými zisky. Kapitalizace indexu Euro Stoxx 600 se navýšila o 0,4 %. Nejvíce se daří výrobcům nezbytného zboží (+0,9 %), IT firmám (+0,8 %) a zdravotní péči (+0,7 %). Mírné ztráty dnes utrpěly utility a nemovitosti. Oba tyto sektory přišly o 0,2 %.

Americké trhy zahajují úvodní obchodní seanci tohoto týdne růstem. Ten je podpořen uklidněním obav z dalšího růstu úrokových sazeb, když i výnosy desetiletých dluhopisů dnes pokračují v pátečním poklesu. Zajímavostí je dnešní pokoření historických maxim společnosti Amazon, který se nyní obchoduje kolem 1520 dolarů za kus. Index S&P 500 stoupá o 0,5 %, Dow Jones získává také 0,5 % a technologický Nasdaq si polepšil o 0,4 %. V rámci indexu S&P 500 posilují informační technologie (+0,7 %), telekomunikace (+0,6 %) a zdravotní péče (+0,3 %). Nedaří se především zpracovatelům komodit, když aktuálně ztrácejí půl procenta.

Pražská burza dnes ztratila přes tři desetiny procenta. Nejméně se dařilo Kofole (-1,7 %), textilce Pegas (-1,3 %) a o třetí pozici se dělí pojišťovna VIG s Unipetrolem, když shodně ztratily 0,8 % hodnoty. Na druhé straně úspěšně dnešek ukončila Fortuna (+0,8 %), likérka Stock (+0,5 %) a Moneta Money Bank (+0,4 %). Dnešní zobchodovaný objem na pražské burze činil pouze 0,3 mld. CZK, což je výrazně pod dlouhodobým průměrem.

JIŘÍ KOSTKA
Komerční banka