Neděle 25. října. Svátek má Beáta.

Fio banka nově nabízí levné SEPA platby

Banky Fio banka 03.03.2014 | 14:24 0 Komentářů

Fio banka je ode dneška členem SEPA a umožňuje tak zasílání levných a rychlých europlateb širšímu okruhu bank. Přijatá platba stojí 25 korun, odeslaná 50 korun.

Fio banka dosud v České republice využívala pro rychlé zasílání europlateb systém TARGET2, nyní začíná nabízet i SEPA platby, které již od února fungují pro klienty slovenské pobočky. Znamená to rozšíření možnosti zasílat a přijímat europlatby za nízké poplatky, které činí stejně jako dosud 25 korun za přijatou platbu, 50 korun za odeslanou. Není k tomu potřeba mít účet vedený v EUR, u účtů v jiných měnách dojde při připsání nebo odepsání platby k přepočtu dle aktuálního kurzovního lístku.

Pod stávajícím jedním formulářem „europlatba“ mohou klienti zadávat platební příkazy jak do SEPA, tak i stále do TARGET2 za stejné ceny. Platí to pro všechny platby v EUR zadávané s platným číslem učtu – IBAN (International Bank Account Number). S implementací SEPA plateb dostanou klienti brzy možnost využívat i trvalých příkazů v rámci SEPA nebo SEPA inkas.

• TARGET2 – Trans-European Automated Real-time Gross Settlement Express Transfer System neboli Transevropský expresní automatizovaný systém zúčtování plateb v reálném čase.
  • SEPA – Single Euro Payments Area neboli jednotná oblast pro platby v eurech.

„Zavedením SEPA plateb reagujeme na poptávku klientů, kteří nechtějí řešit, jakým způsobem se europlatba posílá – těm nyní nabízíme nejen rychlou a levnou, ale i jednoduchou a srozumitelnou službu, říká k tomu Ján Franek, tiskový mluvčí Fio banky.