Neděle 18. dubna. Svátek má Valérie.

Evropský trh se spotřebitelskými úvěry bude růst

Objem evropského trhu se spotřebitelskými úvěry se v příštích pěti letech zvýší. Ve východní Evropě bude přitom tento růst silnější než na západních trzích. Vyplývá to z analýzy agentury Euromonitor International pro evropskou federaci Eurofinas, která zastřešuje poskytovatele spotřebitelských úvěrů a financování automobilů ze sedmnácti zemí Evropské unie. Poskytovatele z České republiky v Eurofinas zastupuje Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA). (Tisková zpráva: ČLFA)

Větší potenciál růstu pro příštích pět let mají nebankovní poskytovatelé spotřebitelských úvěrů. Důvodem je chování bank v reakci na finanční krizi. Mnoho z největších evropských bank prochází obdobím transformace, v němž implementují nové regulatorní požadavky. Ty s sebou přinášejí například větší nároky na transparentnost. Lze očekávat, že banky se zaměří na bezpečnější kategorie spotřebitelů, což zvýší šance alternativních poskytovatelů finančních služeb. Nebankovní poskytovatelé přitom posilovali prakticky po celé eurozóně i jinde v Evropě už v posledních letech.

Největší růst během příštích pěti let očekávají odborníci ve Španělsku a v Polsku. Nejde však o totožné příběhy. Zatímco Polsko představuje model stále ještě nového trhu, který by měl oproti předchozím pěti letům ztrojnásobit objem poskytnutých spotřebitelských úvěrů, Španělsko bude dohánět tvrdé ztráty způsobené nedávnou dluhovou krizí. Předpokládá se, že přes očekávaný razantní růst dosáhne španělský trh se spotřebitelskými úvěry v roce 2019 objemu jen o šest procent vyššího než v roce 2009.