Sobota 19. června. Svátek má Leoš.

Evropské akcie za nízké obchodní aktivity mírně klesají

Investice 16.05.2016 | 17:02 0 Komentářů

Evropské akcie dnes za nízké obchodní aktivity klesaly. Trhům nepomohly ráno zveřejněné statistiky z čínské ekonomiky, které nenaplnily očekávání a přilily olej do ohně obav z výraznějšího zpomalení druhé největší ekonomiky světa. Index Stoxx 600 tak v odpoledních hodinách odevzdává zhruba desetinu procenta. Ztráty přitom v dopoledních hodinách dosahovaly více jak půl procenta, nicméně odpoledne akciovým trhům pomohly především energetické tituly, které pozitivně reagovaly na vzestup cen černého zlata. Zobchodovaný objem byl o 46 % nižší, než činí průměr za posledních 30 dní. Mezi zavřenými trhy byly například Německo nebo Švýcarsko.

Za podpory energetických a komoditních akcií odstartovaly burzy v zámoří v plusu. Index S&P 500 tak roste na úvod seance o 0,4 %. Po nepříliš úspěšných seancích v posledních dnech pro společnost Apple přišla pro její akcie vzpruha, když se objevila zpráva, že firma Berkshire Hathaway navýšila vlastnický podíl právě v tomto výrobci elektroniky. Akcie tak týden zahájily vzestupem o více jak tři procenta.

Pražská burza vstoupila do nového týdne se solidním jednoprocentním ziskem. Mezi nejvíce rostoucími tituly byly akcie CME (+3,2 %), Philip Morris (+1,8 %) a VIG (+1,7 %). Akcie Erste Group, které si polepšily o 1,2 %, se dnes obchodovaly naposledy s nárokem na dividendu ve výši 0,50 EUR na akcii. Nižší obchodní aktivita v Evropě se projevila i na pražském parketu, když zobchodovaný objem dosáhl pouze poloviny průměru za poslední rok. V růstu cen akcií největší emise na trhu ČEZ (+1,6 %) nezabránila ani zpráva, že bulharský regulátor znovu obvinil společnost ze zneužití dominantního postavení na trhu. Se ztrátou dnes zakončily akcie O2 (-1,5 %), Fortuny (-1,2 %) a nováčka Monety (-0,6 %).

MIROSLAV FRAYER
Equity Analyst