CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

20. 03. 2017

V Evropě ve 4. čtvrtletí loňského roku vzrostl objem spotřebitelských úvěrů meziročně o 8,1 %

Evropský trh se spotřebitelskými úvěry v loňském posledním čtvrtletí meziročně vzrostl o 8,1 % na 80,2 miliardy eur. Z toho bylo na financování osobních vozů určeno 25,2 miliardy eur, což představuje meziroční růst o 9,7 %, a na úvěrové financování jiného zboží či služeb 55 miliard eur, meziročně o 7,3 % více. Vyplývá to ze statistik evropské federace Eurofinas, která zastřešuje poskytovatele spotřebitelských úvěrů (osobních půjček, revolvingových úvěrů, financování v místě prodeje), hypoték a financování automobilů pro domácnosti ze šestnácti zemí Evropské unie.

Největší meziroční růst zaznamenaly portugalský trh (o 22,7 %), norský trh (o 18,9 %) a dánský trh (o 16,5 %). Výrazně rostly i největší evropské trhy – britský o 5,3 %, německý o 11,3 %, italský o 12,6 %, francouzský o 3 % a španělský o 10,7 %.

Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA), vesměs finanční instituce z bankovních skupin, poskytly ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku prostřednictvím bezúčelových půjček, revolvingových úvěrů a úvěrového financování hmotného majetku v místě prodeje 8,94 miliardy korun, tedy o 7,9 % více než v posledním kvartále roku 2015. Jejich podíl na evropském úvěrovém trhu představuje přibližně 0,4 %.

Tisková zpráva: Česká leasingová a finanční asociace