CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

19. 04. 2016

2 komentáře

Další pokus ČSSD regulovat a měnit to, co ve firmách dobře funguje

Dalším takovým nápadem bylo včera projednávané znovuzavedení proplácení prvních tří dnů nemoci. Návrh nakonec neprošel.

Nemocnost od roku 2009, odkdy firmy ani pojišťovna zaměstnancům první tři dny nemoci neplatí, výrazně poklesla. Přestalo se totiž vyplácet zneužívat krátkodobé marodění.

Premiér Sobotka sice říká, že není spravedlivé, pokud lidé, kteří jsou zaměstnaní a platí si zdravotní pojištění, v prvních třech dnech nedostanou ani korunu. Říká A, ale neříká B: Zaměstnavatelé platí zdravotní pojištění také a vyplácejí nemocenskou za 4. až 14. den nemoci. Zároveň tedy platí pojistné, dále nemocným vyplácejí náhradu mzdy a ještě navíc čelí provozním problémům, které jim absence zaměstnance přináší.

Počet krátkodobých absencí spojených s nemocí klesl od roku 2007 na polovinu. Odbory tvrdí, že lidé nemoci raději přecházejí. Podle mne však došlo k výraznému poklesu předstíraných nemocí a jednodenních nemocí, které způsobuje spíše životní styl než opravdová nemoc. Tu koneckonců za tři dny těžko vyléčíte.

Odborář Josef Středula si však myslí, že lidé nejsou správně léčeni nebo chodí nemocní do práce, přecházejí nemoci a ohrožují tím i další zaměstnance. Produktivita firem tak má být oslabena výrazněji, než kdyby se zaměstnanec včas vyléčil. To je pro pana Středulu typické. Firmám vysvětluje, co mají dělat, aby byly úspěšné. Já bych to nechal na zaměstnavatelích, ti nejlépe posoudí reálnou situaci. Naši klienti často raději pošlou skutečně nemocného člověka domů bez jakéhokoliv krácení mzdy, aby nenakazil své kolegy. Nařizovat takové věci zákonem je však absurdní.

Zneužívání a nižší produktivity práce se obává také prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Jeho názor potvrzuje průzkum mezi členskými firmami z prosince roku 2014. Ty se vedle zneužívání proplácené krátkodobé nemocenské obávají hlavně zvýšení krátkodobé pracovní neschopnosti a tedy i přetěžování stávajících zaměstnanců či nárůstu přesčasové práce. Znamenalo by to také další zvýšení nákladů na kontrolu nemocných zaměstnanců.

Další návrh z dílny ČSSD přichází s povinností nabízet pracovníkům sick days. Při současné nízké nezaměstnanosti zavádí sick days stále více firem, aby rozšířily nabídku svých benefitů. Zpravidla se jedná o tři dny marodění bez potvrzení od lékaře ročně. Dávat to firmám za povinnost je však podle mého soudu zbytečné.

Tomáš Surka,
ředitel personálně-poradenské společnosti McROY Czech