Pondělí 27. září. Svátek má Jonáš.

ČEZ ztratil nejvíce za pět týdnů v reakci na pokles cen elektřiny

Investice 10.11.2016 | 17:50 0 Komentářů

Banky, které ještě donedávna patřily v Evropě k nejhůře se vyvíjejícím sektorům, dnes táhnou evropské trhy a pomáhají vyrovnávat ztráty síťových odvětví a sektoru spotřebního zboží, které ztrácí 5 a 3,3 %. Celý finanční sektor, v reakci na zvolení Donalda Trumpa, roste již druhým dnem a dnes přidává 1,5 %. UBS a Credit Suisse, které generují přes 35 % výnosů v Severní Americe, vedou peloton a posilují o 9,6 a 7,9 %. K finančním institucím se dnes přidávají i těžařské společnosti, které profitují z plánů nového amerického prezidenta na intenzivní obnovu infrastruktury. Evropské těžební společnosti, které se obchodují na maximech od poloviny minulého roku, posilují i dnes. Nejvíce přidává britský těžař mědi v Jižní Americe Antofagasta (11 %), výrazně rostou i velcí hráči Glencore (5,9 %) a Rio Tinto (2spx %).

Americké akcie dnes mírně korigují zisky z první půlky týdne, když index S&P 500 ztrácí do půl procenta. Finanční a farmaceutické sektory se snaží, stejně jako dnes v Evropě, kompenzovat ztráty síťových odvětví a informačních technologií, které oslabují o 2,9 a 1,9 %. Akcie Amazonu a Facebooku klesají o více než 5 %, následováni Alphabet, Adobe a Microsoftem, které oslabují o více jak 3 %. Investiční banky JPMorgan Chase a Goldman Sachs v povolebním bankovním optimismu přidávají přes 3 %. Pfizer potvrzuje pozitivní náladu ve farmaceutickém sektoru a roste o 3,6 %.

I na české burze dnes dominovaly finanční instituce. K Erste Group, která posílila o 4,5 %, se přidala i pojišťovna VIG s 4,2 %. Přestože oznámené výsledky Moneta Money Bank mírně zaostaly za očekáváním trhu, příslib navýšené dividendy podpořil akcie banky k růstu o 1,8 %. K propadlíkům dnešního dne patřily akcie Kofoly, které v již tradičně malém zobchodovaném objemu ztratily 2,6 % a ČEZ, který v reakci na pokles cen energie a předpovědi teplejšího počasí ztratil 4,4 %.

RICHARD MIŘÁTSKÝ
Equity Analyst