CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

13. 02. 2017

Subjekty:

Český Valentýn v číslech: nejčastěji kupujeme dárky do 250 korun, stále častěji za ně platíme kartou

Přesto, že průměrná útrata za valentýnský dárek se podle průzkumu UniCredit Bank v polovině případů pohybuje do 500 korun, až pětina Čechů se letos chystá svůj valentýnský rozpočet proti loňsku navýšit. „Téměř polovina z nás letos za valentýnské dárky zaplatí přibližně stejně jako loni. Jen nepatrné procento lidí se chystá výdaje omezit. Naše statistiky ukazují, že stále častěji při nákupech dárků na svátek zamilovaných platíme kartou, objem plateb během prvních dvou únorových týdnů meziročně vzrostl o 46 procent,“ říká Petr Plocek, tiskový mluvčí UniCredit Bank.

Vede klasika: večeře, květiny a čokoláda

Romantickou večeři letos plánuje až třetina lidí (30 %) a průměrně za ni utratí kolem 700 korun. Ukazují to statistiky UniCredit Bank z loňského února ze 71 tisíc platebních karet. Další pětina lidí koupí své partnerce květinu. Asi nepřekvapí, že jde téměř výhradně o dárek muže ženě. Češi na kyticích rozhodně neškudlí, loni za ně zaplatili až 550 korun.

„Nejdražším dárkem zůstane stejně jako loni i letos spodní prádlo, které si možná trochu překvapivě o něco málo častěji pořizují rovnou samy dámy. Neváhají za ně utratit až 2000 korun. A pokud se partneři rozhodnou trávit valentýnský večer s kulturním programem, za lístky do divadla či na koncert zaplatí v průměru 1500 korun,“ říká Petr Plocek. Alternativou divadlu je populární kino. Češi za něj na Valentýna utratí 320 korun, což zhruba odpovídá ceně dvou lístků v multiplexu.

Zamilované slevy s programem U-šetřete

Klienti UniCredit Bank nejen na Svatého Valentýna získají v únoru zajímavé slevy s novým programem U-šetřete. Například mohou využít 10% slevy v květinářství Florea.cz a nechat si květiny dovézt pohodlně až domů, 10% slevy na čokolády a bonboniéry Leonidas či 10% slevu v e-shopu Astratex.cz. Navíc od 14. do 19. 2. získají 20% slevu v jakékoli restauraci. „Stačí se zaregistrovat, aktivovat slevy a útratu zaplatit libovolnou platební kartou od UniCredit Bank. Pokud chcete své polovičce dopřát luxusnější dárek, jako třeba krásné spodní prádlo, využijte výhodného 45denního bezúročného období na kreditních kartách UniCredit Bank,“ dodává Petr Plocek.

BOX: Růže z 3D tiskárny, šifrovaná báseň nebo sázení sazenic. Oslavte letos Valentýna světově

Chcete být letos originální a obdarovat svou lásku netradičním dárkem? Inspirujte se v zahraničí. Podle zahraničních serverů pofrčí zejména vlastní kreativní nápady. Ať už své milované dárek sami vyrobíte, nebo půjdete s dobou a necháte jí na 3D tiskárně vytisknout třeba hezkou plastovou růžičku. Pokud jste technologický geek nebo během Valentýna budete na pracovních cestách, nainstalujte své vyvolené i sobě do telefonu speciální aplikaci. Kdykoliv na ni budete myslet, stačí aplikaci spustit a telefon jí hned zavibruje.

Máte už dost nudných sladkých romantických večeří při svíčkách a chcete zažít trochu netradiční oslavu? Podívejte se, jak Valentýna slaví ve světě.  Hned na západ od nás v Německu si místo čokolády partneři dávají perníčky ve tvaru srdce, ve Finsku a Estonsku je pak Valentýn oslavou kamarádství a zároveň populárním dnem pro zásnuby. Slovinští zemědělci zase 14. února slaví místo Valentýna takzvaného Zdravka, tento den je považovaný za ideální pro začátek vysázení polí. Pokud tedy nebude mrznout, můžete společně doma zasadit nové květiny či bylinky.

Jste stydliví, ale máte fantazii? Pošlete své lásce anonymní básničku jako Dánové nebo Norové. Obdarovaný či obdarovaná bude muset na základě indicií zakomponovaných do textu uhodnout, kdo je jejím soukromým poetou (tato tradice se v Dánsku jmenuje Gaekkebrev). Ve Francii je v kurzu loterie pro nezadané a pány jistě potěší, že v Japonsku a Jižní Koreji 14. února hýčkají ženy své muže.