Sobota 26. září. Svátek má Andrea.

Češi se obávají krize, ti s nadstandardními příjmy ji ale vnímají i jako příležitost

Celých 86 % Čechů se obává dopadů současné ekonomické situace na svoji domácnost, více než pětina lidí (22 %) se dokonce bojí ztráty zaměstnání a stejné množství Čechů se obává neschopnosti splácet v budoucnu své finanční závazky. 18% lidí s nadprůměrnými příjmy (nad 30 000 Kč měsíčně) naopak považuje krizi za příležitost. To jsou údaje vyplývající z nejnovějšího průzkumu, který si nechala zpracovat společnost AWD ČR, poskytující svoje služby komplexního privátního finančního poradenství právě klientům s nadprůměrnými příjmy.

Dopadů současného ekonomického vývoje na českou ekonomiku se obává 92 % Čechů, dopadů přímo na vlastní domácnost potom 86 %. „Není překvapením, že Češi sledují současné problémy předlužené eurozóny s obavami. Jsme racionálně založený národ, takže je logické, že nežijeme v iluzi, že se nás situace na těchto trzích netýká,“ komentuje výsledky průzkumu Pavel Manhalter, výkonný ředitel AWD ČR. „Průzkum dále napovídá, že Češi s vyššími příjmy zřejmě mají finanční rezervy a se svými financemi obecně nakládají velmi rozumně. Možných negativních dopadů na svou domácnost se obávají o poznání méně, než lidé s nízkými příjmy,“ dodává Manhalter.

Současnou ekonomickou situaci vnímají Češi jednoznačně jako hrozbu (78 %), ovšem část respondentů (9 %) bere nynější situaci naopak jako příležitost, například k výhodné investici nebo získání zajímavého místa. Ve skupině Čechů s vysokými příjmy takto krizi vnímá dokonce dvojnásobný počet lidí (18%).  „Teprve ekonomické problémy často odhalí, jak si skutečně stojíme. Platí to stejně tak pro lidi i pro firmy. Krize skutečně může představovat ideální příležitost k expanzi na trhy, které uvolnili naši konkurenti v problémech, nebo k získání kvalitnějšího pracovníka či naopak pracovního místa,“ zdůrazňuje Pavel Manhalter.

Češi se v souvislosti se stávající ekonomickou situací nejvíce obávají ztráty zaměstnání (22%), neschopnosti splácet své finanční závazky (22%) a neschopnosti hradit pravidelné platby, zejména za energie nebo léky.  Češi s nadprůměrnými příjmy dále v porovnání s ostatními více vnímají strach ze snížení mzdy nebo neschopnosti spořit a investovat tak jako doposud.

Subjektivní vnímání současné ekonomické situace:

Když vezmete v úvahu současnou ekonomickou situaci v České republice. Berete ji spíše jako:

awd-krize-022912-01

Obava z možných dopadů na vlastní domácnost

Do jaké míry se obáváte dopadů současného ekonomického vývoje na vás a vaši domácnost?

awd-krize-022912-02

Zdroj:  Průzkum veřejného mínění agentury Perfect Crowd pro AWD (počet respondentů: 1041, reprezentativní vzorek podle pohlaví, věku a regionu)