Čtvrtek 24. června. Svátek má Jan.

Češi i Slováci platí kartou nejčastěji ve Velké Británii. Platby převyšují výběry

Banky ZUNO Bank 28.06.2016 | 13:53 0 Komentářů

Češi, a stejně tak i Slováci, používali za poslední dva roky své debetní a kreditní karty nejčastěji ve Velké Británii. Mezi další země patří například Chorvatsko a Polsko. Vyplývá to z interní analýzy banky Zuno, která srovnávala meziroční vývoj plateb kartou.

„Právě ve Velké Británii a Severním Irsku provádějí klienti kartou nejvíce transakcí. Platí to pro Čechy i Slováky. V Chorvatsku počet transakcí kartami vydanými v ČR  loni vzrostl ve srovnání s předešlým rokem téměř 14tinásobně, zatímco u Slováků byl nárůst zanedbatelný. U Slováků však výrazně narostl počet transakcí v Polsku, meziročně se zvýšil téměř 25tinásobně, říká produktový manažer banky Zuno Juraj Karabínoš.

Kde Češi nejčastěji používají karty

1.Velká Británie

Velká Británie

2. Německo

Chorvatsko

3. Maďarsko

Polsko

4. USA

Německo

5. Slovensko

USA

Obě země zaznamenaly nárůst plateb také například ve Spojených arabských emirátech. V zahraničí Češi i Slováci stále využívají karty zejména na platby. Na výběr hotovosti z bankomatů připadá méně než 10 procent ze všech transakcí kartami.

Průměrná výše platby  kartou

SR

ČR

V zahraničí

31,2 €

867 Kč

Doma

19,9 €

595 Kč

Průměrná výše výběru z bankomatu

SR

ČR

V zahraničí

103,7 €

2877 Kč

Doma

156,0 €

3767 Kč

Jak vybírat hotovost v zahraničí

• Předem si zjistěte, jaké poplatky účtuje vaše banka za výběry z bankomatů v zahraničí. Poplatky závisí na typu karty nebo účtu. Poplatek může být ve formě pevné sazby nebo vypočítaný jako procento z vybrané částky. Některé banky si za výběry v zahraničí neúčtují poplatky vůbec. V zemích mimo EU si při výběru dávejte pozor na poplatek, který může účtovat provozovatel bankomatu. Bankomat musí na takový poplatek předem upozornit.
  • Lidé se na dovolené při výběru z bankomatu v zahraničí setkají s možností výběru měny, ve které má být transakce zúčtována. Možnosti jsou obvykle dvě. V eurech nebo v domácí měně, například forinty v Maďarsku. V případě, že si klient zvolí standardní cestu, tedy domácí měnu, zúčtování se provede kurzem společnosti Visa / MasterCard. Tehdy se použije kurz této společnosti na přepočet domácí měny, například z forintů na eura. Ten je obvykle výhodnější, než kdyby si zákazník zvolil druhou možnost, tedy zúčtování transakce v eurech.