Čtvrtek 24. června. Svátek má Jan.

Benefi za rok fungování na českém trhu zprostředkovala žadatelům půjčky za více než 40 mil. Kč

Investice 21.06.2016 | 13:43 0 Komentářů

Společnost Benefi, česká platforma poskytující P2P půjčky mezi lidmi, za první rok fungování na tuzemském trhu zprostředkovala žadatelům půjčky za více než 40 milionů korun. Průměrná výše půjčky se pohybuje mezi 50 a 80 tisíci Kč.

Společnost Benefi na českém trhu funguje od loňského června a za rok na tuzemském trhu zprostředkovala žadatelům půjčky za více než 40 milionů korun. Každý měsíc přibývají profinancované půjčky za 4 až 5 milionů korun.

“Zájem žadatelů o půjčku čím dál více roste. Příjmy na rozdíl od bank neposuzujeme strojově, ale každého žadatele vyhodnocujeme individuálně. Dokážeme tak například místo potvrzení o příjmu akceptovat obrat z podnikání nebo zaplacené faktury,” uvedl Pavel Matoušek, předseda představenstva akciové společnosti Benefi.

Podle statistik společnosti Benefi se v posledních měsících profinancovalo 98 procent všech schválených půjček, zatímco loni v červnu to bylo jen 23 %. Podíl nesplácených půjček jsou necelá 2 % u půjček, u kterých je Benefi věřitelem.

Na jednu půjčku se skládá zhruba 28 investorů. Průměrné roční úrokové výnosy z P2P půjček se pohybují ve dvouciferných číslech, díky čemuž investoři projevují o zhodnocení úspor prostřednictvím P2P půjček čím dál větší zájem.

Investorů eviduje Benefi více než 2 000. Jeden investor své peníze ‘rozmělní’ v průměru mezi 17 půjček. Celkem 51 % investorů půjčuje méně než 1 000 Kč, dalších 17 % pak mezi tisícem a 5 000 korunami, 7 procent “dává” 10 až 20 tisíc a mezi 20 až 50 tisíci investuje také 7 % procent investorů. Tři procenta investují 50 až 100 tisíc korun a nad 100 tisíc korun investuje  7 % investorů.

“Benefi chce na trhu fungovat především jako alternativa k nebankovním půjčkám, s bankami soutěžit o klienty vůbec nechceme. Chceme být levnější a pružnější než největší nebankovní poskytovatelé úvěrů na trhu. Naší výhodou ve srovnání s nimi je fakt, že neživíme síť poboček a obchodních zástupců,” vyjmenoval priority ve směřování Benefi Matoušek.

Činnost P2P platforem je v České republice regulována Českou národní bankou (ČNB) v rámci registrace a dozoru nad činností poskytovatelů platebních služeb malého rozsahu.

Tisková zpráva: Benefi