CZK/€ 23.810 +0,17%

CZK/CHF 23.820 +0,08%

10. 10. 2018

Asistenční pomoc potřebovalo během letní dovolené 28 tisíc Čechů

Během letních prázdnin (od 1. července do 2. září 2018) pomohly asistenční společnosti (členové České asociace asistenčních společností) více než 28 tisícům českých turistů v rámci asistence k cestovnímu pojištění. Nejčastěji Čechy na dovolené trápily zdravotní problémy zažívacího traktu, infekce horních cest dýchacích a drobné úrazy. Při cestách do zahraničí se lidé obraceli na asistenční společnosti o pomoc s vyhledáním vhodného zdravotnického zařízení a se zajištěním lékařského ošetření.

Letošní letní sezóna si podle statistiky ČAAS vyžádala celkem 28.413 asistenčních zásahů v souvislosti s cestovní asistencí. V porovnání s loňským rokem je bilance případů srovnatelná. „Sledujeme, že narůstá počet asistenčních zásahů spojených s repatriací nemocného klienta ze zahraničí zpět do vlasti a s odbornou lékařskou péčí během transportu. Řešili jsme také repatriace ostatků v případě úmrtí,“ říká Petr Bold, prezident ČAAS, která zastupuje čtyři nejvýznamnější asistenční společnosti působící na českém trhu.

Ze zahraničí se nejčastěji se o pomoc na asistenční společnost obraceli čeští turisté v těchto zemích: Chorvatsko, Řecko, Itálie Turecko, Egypt, Španělsko a Slovensko.

Nejčastější asistenční zásahy v zahraničí:

– vyšetření v ordinaci,

– návštěva lékaře u klienta,

– hospitalizace,

– léky a obvazový materiál,

– zajištění taxi služby či sanitky,

– pozemní repatriace včetně odborné lékařské péče během cesty.