CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

20. 02. 2020

Andělští investoři vložili peníze do dalších tří startupů

Praha, 20. února 2020 – Doručení zásilky do několika hodin, snadné předání klíčů od pronájmu na dovolené nebo trénink po vzoru olympioniků. Tyto služby nabízí trojice ambiciózních startupů, do kterých letos investovala skupina andělských investorů Garage Angels (GA). Znamená to pro ni v pořadí již čtvrtou investici ve čtyřech měsících, což je podle Jiřího Hlavenky, jednoho ze zakladatelů Garage Angels a zkušeného investora, neobvykle rychlé tempo. Vedle předchozí investice do společnosti Senzoor teď skupina získává menšinové podíly také ve firmách mySASY, Chcitoteď a Keyguru.

„Jsme až překvapení, kolik společností se na nás obrací s dobrými nápady a jak dobře jsou připravené na další rozvoj. Takové startupy je radost podpořit. Je vidět, že v Česku stále zůstává chuť podnikat a inovovat,“ říká Jiří Hlavenka. Garage Angels se specializují na investice v rané fázi rozvoje firmy, kdy přichází většinou jako jedni z prvních investorů. V trojici startupů mySASY, Chcitoteď a Keyguru uskupení získá vždy přibližně třetinový podíl.

Aplikace mySASY zakladatele Radima Šlachty dokáže detailně analyzovat reakci těla na trénink a přesně napovědět, kdy přidat a kdy už je třeba se začít šetřit. „Každé tělo je unikát a vyžaduje unikátní přístup, aby byl trénink co nejúčinnější. To se týká jak profesionála, tak pouhého nadšence. mySASY dokáže vytvořit individuální tréninkový profil, podle kterého pak určí nejvhodnější způsob dlouhodobé přípravy,“ popisuje Radim Šlachta, který dříve vedl mimo jiné kliniku sportovní medicíny Agel Clinic v Prostějově. Aplikaci používají sportovní hvězdy jako atletka Zuzana Hejnová nebo cyklista Tomáš Bábek.

Mít zboží v ruce už v den objednávky není podle Davida Holase ze společnosti Chcitoteď utopie. Po vzoru amerického Amazonu chce službu spustit i v Česku. „Chcitoteď přinese parametry, které trh dosud nezná. Prvním je služba expresní dodávky do 180 minut od objednání. Druhou je doručení v den objednání a třetí je noční dodávka v den objednání,“ vysvětluje svůj plán David Holas. Chcitoteď podle něj reaguje na čím dál náročnější zákazníky e-shopů. Služba se zaměří i na trhy ve středně velkých městech, tedy nejenom na Prahu a Brno.

Kdo se někdy naháněl s majitelem ubytování kvůli předání klíčů, ocení nápad společnosti Keyguru. Ta již od roku 2018 v Praze rozmisťuje síť zabezpečených boxů, které umožňují úschovu klíčů nebo malých předmětů pro situace, kdy je osobní předání příliš náročné. „Boxy Keyguru jsou plně automatizované a robustní, napojené na online systém a mobilní aplikaci. Díky nim má majitel klíčů pod kontrolou čas, kdy je možné box otevřít, a online se dozví, zda došlo k vyzvednutí a vrácení klíčů. Boxy jsou navíc umístěny vždy pod dohledem obsluhy nebo kamery,“ říká Eva Dibitanzlová, zakladatelka a ředitelka firmy.

U všech tří společností vidí Garage Angels velký prostor pro rozvoj. „mySASY je skutečný vynález uvedený do praxe, který nadšeně používají reální sportovci. Zároveň už několik let pozoruji poptávku po službě, kterou přináší Chcitoteď. Keyguru zase řeší problém sdíleného bydlení nebo automobilů. Všechny tři nápady mají globální potenciál a naše investice jej, doufám, pomůže naplnit,“ říká Jiří Hlavenka. Po uzavření těchto tří investic pokračují Garage Angels i nadále v hledání nadějných společnosti, které potřebují podpořit. V tuto chvíli mají podle Hlavenky v hledáčku minimálně dvě další příležitosti.