CZK/€ 24.645 -0,26%

CZK/CHF 23.502 -0,56%

05. 04. 2012

Subjekty:

ANALYTICI RBI O EUROZÓNĚ: JSOU UŽ AKUTNÍ RIZIKA ODVRÁCENA?

Analytici Raiffeisen Bank International AG (RBI) pozorují pozvolný příchod jara do eurozóny. „Většina dat ukazuje od zimních měsíců mírné zlepšení. To odpovídá naší současné předpovědi,
že ve 2. čtvrtletí začne ekonomika eurozóny opět růst,“ uvedl analytik RBI Valentin Hofstätter. RBI tak očekává, že ekonomika eurozóny letos klesne o 0,5 procenta a příští rok by už měla vzrůst
o 1,1 procenta. Podle něj se ale budou dále zvětšovat rozdíly mezi klíčovými zeměmi eurozóny
a jihoevropskými státy, kde se naopak odhady vývoje HDP dále zhoršují.

Z nejhoršího jsou podle něj přitom i velké rozvíjející se mimoevropské ekonomiky. Uvolnění měnové politiky tak umožní Číně růst mírně rychleji než je oficiální cíl stanovený na 7,5 procenta. Rovněž Brazílie snížila úrokové sazby a drží tamní měnu na relativně slabých úrovních, aby podpořila domácí poptávku. Pro ekonomiku USA pak RBI zlepšuje odhad letošního růstu z 1,5 na 2,0 procenta.

Hofstätter očekává, že ve 2. čtvrtletí budou vývoj v Evropě ovlivňovat především politické události, např. volby ve Francii a Řecku. Eurozóně v posledních měsících pomohly kroky Evropské centrální banky, ať už se jednalo o snížení sazeb nebo posílení likvidity evropských bank, které vedlo ke snížení tlaku na finanční systém a poklesu rizika omezení úvěrování. Další kroky ze strany ECB tak podle něj nyní nejsou nutné.

Kurz eura by se v následujících týdnech neměl výrazně odchýlit z rozmezí 1,30 až 1,35 USD/EUR, dodal. Analytici RBI zároveň očekávají, že evropské akcie by mohly pokračovat ve velmi pozvolném růstu, stejně tak by do konce roku měla opět vzrůst i cena zlata.