CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

12. 06. 2012

Aktuální studie Commerzbank: Eurokrize oslabuje stabilitu trhu a středně velkých firem

To jsou klíčové výsledky dvanácté studie „Podnikatelských perspektiv“ (Unternehmer-Perspektiven), iniciativy Commerzbank v segmentu středně velkých firem, která se uskutečnila pod názvem „Dobré dluhy – špatné dluhy: podnikatelé v těžkých dobách“. Německý institut pro průzkum trhu a veřejného mínění TNS-Infratest provedl v lednu 2012 mezi jednateli a vlastníky 4000 středně velkých firem průzkum zaměřený na důsledky eurokrize a jejich postoj k dluhům. „Středně velké firmy v Německu pohlížejí na následky eurokrize sice s obavou, ale bez jakéhokoli alarmismu. Jsou si totiž vědomy toho, že v posledních letech také výrazně profitovaly z eura,“ říká Markus Beumer, člen představenstva Commerzbank AG, který je zároveň odpovědný za segment středně velkých firem. „Fakt, že eurokrize za sebou zanechává také ekonomicko-psychologické stopy, je patrný na tomto výsledku: na otázku, jakých důsledků eurokrize se obáváte v oblasti financování, vyjádřila téměř jedna třetina středně velkých podnikatelů znepokojení nad úroky a splácením úvěrů. Přitom ještě nikdy nebyly úroky tak nízké jako nyní,“ říká Markus Beumer.

Příčinami nadměrného zadlužení jsou chyby managementu a příliš snadný přístup k úvěrům

Jako příčiny finanční krize v oblasti veřejného sektoru a ekonomiky uvedly dotazované podniky chyby managementu, podstupování příliš vysokých rizik a nedostatečné odborné znalosti v oblasti financí. 78 procent respondentů z řad firem přitom kritizovalo zejména příliš snadný přístup k úvěrům, který považují za hlavní příčinu nadměrného zadlužení obcí, krajů a států. Naproti tomu pouze 47 procent respondentů se domnívá, že toto riziko se týká také středně velkých podniků.

Nejistota v plánování jako investiční brzda

Na dluhy a financování z cizích zdrojů se podnikatelé dívají z velké části kriticky. S výpovědí „dluhy zvyšují riziko pro firmy“ souhlasí 78 procent respondentů, zatímco pouze 65 procent dotázaných firem sdílí názor, že realizace investic je možná pouze díky zadlužení. Za klíč k úspěchu označilo dluhy pouze 24 procent dotázaných firem. Dokonce i v oblasti financování investic je podíl těch, které v souvislosti s cizím kapitálem napadnou jako první šance na růst, pouze nepatrně vyšší (31 procent). Na otázku, co považují za překážku pro investice, uvedlo na základě výše uvedeného nejvíce dotázaných (54 procent) jako příčinu nejisté hospodářské rámcové podmínky. Důvody jako nedostatek zaměstnanců nebo problémy s obstaráním úvěru se objevovaly relativně zřídka (38, respektive 17 procent). „Banka, jako je Commerzbank, si musí spolu se svými zákazníky položit otázku, jak by měla vypadat definice odpovědného nakládání s dluhy, aby kvůli nadměrné averzi vůči riziku nebyly promarněny potřebné investice do růstu,“ podotýká v této souvislosti Markus Beumer.

Podle hesla „cash is king“ financuje 76 procent firem ze zisků a rezerv, 75 procent z cash flow. Střednědobé a dlouhodobé úvěry s minimálně dvouletou dobou splatnosti využívá 59 procent dotázaných, 60 procent uskutečňuje financování svých aktivit prostřednictvím krátkodobých úvěrů. Alternativní formy financování, například factoring nebo účastnický kapitál, využívá relativně málo firem (jejich podíl se pohybuje v jednomístné procentní oblasti).

Podpora pro banky a středně velké firmy vyplývající z přijetí Basel III je pouze relativní

Z pohledu středně velkých firem je pozice bank výrazně stabilnější, než tomu bylo v období finanční krize
v letech 2008 a 2009. Více než rostoucí náklady na financování, obtížný přístup k úvěrům, důsledky spojené se zavedením Basel III, nebo dokonce nestabilita bankovních partnerů však zdejší podniky znepokojuje vývoj na trzích a politická situace. „Rozdílný pohled středně velkých firem ukazuje, že za hlavní příčinu současné krize očividně nepovažují chyby ve finančnictví, ale spíše nadměrné zadlužení evropských zemí,“ říká Markus Beumer.

Iniciativa „Podnikatelské perspektivy“ a studie

„Podnikatelské perspektivy“ (Unternehmer-Perspektiven) je název iniciativy Commerzbank, která si klade za cíl etablovat fórum pro otázky, které hýbou středně velkými podniky v Německu, a dát jim prostor se vyjádřit.

Studie vychází z reprezentativních průzkumů, které byly provedeny přibližně u 4000 středně velkých podniků v Německu. Výsledky studie jsou diskutovány se zástupci z oblasti hospodářství, svazů, politiky a vědy, a to i na veřejných pódiích. Cílem je dosažení vzájemného porozumění a vybudování nosných přístupů řešení pro náročné výzvy, kterým musí středně velké podniky čelit.