Úterý 21. srpna. Svátek má Johana.

Akciové trhy si dnes připisují mírné zisky, Praha na nule

Investice 16.05.2018 | 21:31 0 Komentářů

Evropský akciový trh v odpoledních hodinách přidává zhruba dvě desetiny procenta. Daří se především těžařům a zpracovatelům komodit, jejichž akcie přidávají 1,2 %. S odstupem je následují informační technologie (+0,6 %) a farmaceutické tituly (+0,4 %). Naopak výraznějším ziskům brání sektor utilit a finančních domů, které prozatím ztrácejí 1,2 %. Evropským exportérům opětovně pomáhá slábnoucí euro. Jedním z důvodů jeho ztrát mohou být i komentáře, že formující se italská vláda diskutuje o možném odpisu dluhu.

Americký index S&P 500 na počátku středeční seance roste o zhruba čtvrt procenta. I zde jsou nejziskovější akcie těžařských společností, které si připisují zisky okolo tři čtvrtě procenta. Daří se i prodejcům luxusního zboží či maloobchodním řetězcům. K lepší náladě na trhu přispěly klesající výnosy státních dluhopisů. Energetický sektor koriguje své předchozí růsty a ztrácí zhruba třetinu procenta.

Pražský parket uzavřel dnešní obchodování prakticky beze změny. Oproti včerejšímu zavíracímu kurzu ztratil pouhé dvě setiny procenta. Trio nejhorších bylo složeno z tabákového producenta Philip Morris ČR (-1,3 %), Erste Group (-0,8 %) a Komerční banky (-0,4 %). Naproti tomu premiantem se staly akcie ČEZ, které si polepšily o 0,9 %, následované Stock Spirits (+0,8 %) a CME (+0,5 %). Obchodní aktivita byla nízká, když objem dosáhl v hlavní části obchodování pouhých 309 mil. CZK, což je o zhruba polovinu méně, než činí roční průměr.

MIROSLAV FRAYER, KOMERČNÍ BANKA