Neděle 06. prosince. Svátek má Mikuláš.

Akciové trhy i na počátku týdne pod silným výprodejním tlakem

Investice 10.12.2018 | 16:29 0 Komentářů

Začátek nového týdne nic nového na světových akciových trzích nepřinesl. Opět převažují prodejní příkazy, a tak prakticky všechny evropské indexy padají. Index Stoxx 600 ztrácí půl procenta, když pod největší palbou se nacházejí prodejci zbytného spotřebního zboží, jejichž akcie ztrácejí 1,2 %. Více jak jedno procento odepisují i těžaři a zpracovatelé komodit. Naproti tomu však existují sektory, kterým se alespoň trochu daří. Těmi jsou farmaceutické společnosti, realitní developeři a maloobchodní řetězce, jejichž tržní kapitalizace roste o 0,1 až 0,2 %.

Americký index S&P 500 po zhruba půlhodině dnešního obchodování zatím ztrácí tři čtvrtě procenta. Všechny sektory klesají, a to v čele s finančními institucemi (-2,0 %). Energetické tituly přicházejí o 1,6 %.

Výprodeje neminuly ani pražský parket. Pár minut před uzavřením trhu index PX klesá o 0,9 %. Největším propadlíkem jsou akcie Avastu (-3,7 %). Méně jak poloviční ztráty odepisuje pojišťovna VIG či ČEZ. Trojici úspěšných dnes tvoří Kofola (+0,7 %), Stock Spirits (+0,3 %) a Komerční banka (+0,2 %).

MIROSLAV FRAYER, KOMERČNÍ BANKA