Úterý 21. září. Svátek má Matouš.

Akcie zahajují týden v červeném

Investice 23.01.2017 | 17:56 0 Komentářů

Úvod nového týdne se akciovým trhům příliš nepovedl. Index Stoxx 600 se v závěru pondělní seance nachází v červeném, když akcie odevzdávají zhruba půl procenta. Nedaří se zejména energetickým titulům (-1,3 %), které tíží klesající ceny ropy, nicméně na trhu obecně převládá pesimistická nálada vůči rizikovým aktivům. Důvodem může být doznívající inaugurační projev nového prezidenta Donalda Trumpa, který poslal americký dolar ke slabším úrovním i vůči euru, což je nepříznivá zpráva pro evropské exportéry. Téměř jednoprocentní ztráty pak zaznamenávají i finanční a telekomunikační společnosti. Naopak s třetinovým ziskem dnešní obchodování končí realitní developeři v souvislosti s klesajícími dluhopisovými výnosy.

Ani akciové trhy v zámoří neodstartovaly v plusu a i zde hlavní akciový index S&P 500 v úvodních minutách ztrácí (-0,3 %). Při pohledu na sektory jsou hlavní protagonisté dne podobní těm evropským. Energetickému sektoru nepomohly ani překvapivě dobré výsledky společnosti Halliburton, jejíž akcie ztrácejí čtyři procenta. Podobně jsou na tom i akcie McDonald’s, které klesají o necelé jedno procento, přestože zveřejněné údaje o hospodaření byly oproti konsensu lepší.

Poklesy se nevyhnuly ani pražskému parketu. Index PX zakončil se ztrátou 0,2 %, když kromě Komerční banky v mínusu zakončily všechny velké emise. Z nich se nejméně dařilo akciím O2 Czech Republic a Erste Group (-0,8 %). Moneta Money Bank uzavřela se ztrátou 0,4 %, ČEZ pak přišel o 0,3 %. Naopak akcie Fortuny a Kofoly výrazně předčily vývoj ostatních titulů, když si polepšily o 1,9 %, respektive 1,8 %. Obchodní aktivita byla výrazně podprůměrná, když se zobchodovaly akcie za pouhý čtvrt milion korun.

MIROSLAV FRAYER
Akciový analytik