Neděle 19. září. Svátek má Zita.

Akcie otočily do mínusu

Investice 06.10.2016 | 19:13 0 Komentářů

Index Stoxx 600 evropských společností neudržel zisky z dnešního rána a v závěru obchodování ztrácí oproti včerejšímu zavíracímu kurzu necelé dvě desetiny procenta. Z pohledu sektorů většina z nich klesá v čele s developerskými a telekomunikačními společnostmi. Na druhou stranu se po několikáté v řadě daří finančním titulům, které si z dneška odnášejí zisk ve výši 0,7 %. V plusu se udržely i akcie průmyslových odvětví a těžařů komodit. Zápis z posledního zasedání ECB nepřinesl nic nového. Banka nadále drží svůj holubičí tón a potvrdila svůj závazek nákupu aktiv v objemu 80 mld. EUR za měsíc.

Americké akcie zahájily seanci poklesem o zhruba čtvrt procenta a pokračují tak ve svém propadu z posledních dvou dnů. S výjimkou těžařů, kteří se drží v kladné nule, se nedaří žádnému sektoru. Nejhůře se vyvíjejí akcie farmaceutického a telekomunikačního sektoru.

Pražský parket zakončil čtvrteční obchodování se ziskem 0,9 %. Rostla drtivá většina titulů, nejvyšší zisky si připsala Fortuna (+3,4 %). Vývoj indexu PX do velké míry ovlivnil růst akcií ČEZ (+2,6 %), které podpořily rostoucí ceny elektřiny a emisních povolenek. Mezi propadlíky dnes byly akcie likérky Stock Spirits (-0,6 %) a CME (-0,2 %). Objem obchodů lehce překonal průměr za poslední rok, když dosáhl více jak 600 mil. CZK.

MIROSLAV FRAYER
Equity Analyst