CZK/€ 24.625 +0,06%

CZK/$ 24.495 +1,29%

CZK/£ 28.989 -0,60%

CZK/CHF 25.605 +0,74%

23. 02. 2012

1 komentář

Ochrana osobních údajů je důležitá, jejich zneužívání roste

 


 

Nejčastějšími případy zneužití osobních údajů jsou uzavírání smluv na dálku a využití falešného občanského průkazu. Motivy k podvodu mohou být buďto zatajení skutečné identity kvůli záznamům v registru SOLUS, nebo nezaplacení za služby.

„Obětí podvodu se v podobném případě může skutečně stát každý z nás. Spotřebitelům proto doporučujeme bedlivě střežit, kam a komu své citlivé osobní údaje uvádějí. V České republice ještě stále není běžné zvažovat, do kterého formuláře uvedu své rodné číslo, datum narození či číslo občanského průkazu,“ uvedl Jan Stopka, tajemník sdružení SOLUS.
Zdroj : Tisková zpráva SOLUS

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Wirecard

Zpráva vyšetřovací komise ve věci Wirecard odhaluje selhání všech kontrolních mechanismů

Foto: Shutterstock Politickou odpovědnost za včasné neodhalení podvodu v případu Wirecard by měl nést německý ministr financí, myslí si opozice. Jeho resort má totiž dohlížet na tamní úřad pro finanční dohled – BaFin. Spolkový soud přitom zamítnul stížnost hlavního auditora firmy Wirecard Andrease Loetschera a bylo tak možné […]

Text: Veronika Hejná

30. 06. 2021

Mobilní telefon - smartphone - nahrávání hovorů

Nahrávání hovorů: ÚOOÚ proti ČNB?

Česká národní banka (ČNB) udělila pokutu finančně poradenské společnosti Fincentrum za nenahrávání hovorů poradců s klienty. Nyní Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) sankcionoval banku za nepřiměřené uchovávání hovorů. Jaká je správná cesta?

Text: Petr Zámečník

30. 07. 2019


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

 
 
 

 
  • Poskytování citlivých osobních údajů

    17 února, 2020

    Dobrý den. Právě řeším změnu služby (zrychlení poskytování internetu) u svého dodavatele této služby. Smlouvu s ním mám už 11 let. K této změně smlouvy po mně požaduje: Jméno a příjmení, adresu bydliště, rodné číslo a číslo občanského průkazu. Já si myslím, že by mělo stačit jméno a příjmení, bydliště a datum narození, protože RČ a č.OP považuji za velmi citlivé údaje, které mohou podvodníci použít při nelegálních transakcích. Argumentují s tím, že se to prostě požaduje a bez poskytnutí těchto údajů ( prý pro potřebu jejich aktualizace) nejde změnu smlouvy uskutečnit. Tyto údaje bohužel požadují i telefonní společnosti a v téhle zemi kdekdo…….

    Odpovědět