Hamburk – Kuřecí polévka, ve které je jenom malé množství kuřecího masa, nebo jahodová čokoláda, kde jahody téměř nejsou.
Takový je výsledek porovnání dvanácti různých potravin, které uskutečnilo vlivné Centrum na ochranu spotřebitelů v německém Hamburku. Některé z potravin, jako jsou jogurty, dětská výživa nebo čokolády Milka, jsou k dostání také v obchodech v Česku.
Spotřebitelské sdružení při porovnávání složení výrobků zjistilo, že hotové výrobky obsahují jenom mikroskopické množství potravin, podle kterých se jmenují. Kuřecí polévka tak měla pouze 0,1 procenta kuřecího masa, jahodová čokoláda Milka pouze 0,18 procenta jahod a broskvový jogurt jenom 0,8 broskvové šťávy.
Takové dávkování rozhodujících surovin tak podle sdružení vede k tomu, že se například z jedné jahody vyrobí 40 čokolád nebo z jednoho kuřete na pět tisíc litrů polévky.