CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Změní se OVB?

 


 

OVB Allfinanz je ve víru změn. V listopadu loňského roku byl z představenstva společnosti odvolán horký kandidát na nástupce předsedy představenstva Günthera Gramlicha člověk, který měl pozvednou jméno společnosti – Martin Gardavský, a jeho post zastoupil nyní již současný předseda představenstva Pavel Uzel.

Personální změny byly sice nenadálé, nicméně po odchodu významné struktury Radima Lukeše a Petra Borkovce nikoli překvapivé. Souvislost mezi rošádou na čelních místech společnosti a odchodem přibližně třetiny OVB Pavel Uzel nevidí. Ani ekonomický dopad není významný.

Nový předseda představenstva při svém prvním rozhovoru pro média po příchodu do OVB na otázku „Jaké změny na nové pozici chystáte? Čemu se chcete věnovat jako prvořadému úkolu?“ odpověděl: „Úkolů na startovní linii je vícero. Ať jsou to změny v koncepci fungování centrály či v koncepci a skladbě jednotlivých operativních postupů. V Německu se tomu říká ablauf organigramm (pozn. red.: organizační schéma postupů). To jsou prvotní úkoly.“

A první změny na sebe nenechaly příliš dlouho čekat. Minulý týden OVB vydala tiskovou zprávu, že se mění postavení centrály vůči finančním poradcům v síti. Neměla by již působit jako nadřízený orgán, ale měla by být servisní centrum. Prohlásit centrálu za servisní centrum může být jen proklamací, ale může mít i faktické dopady. O způsobu, jakým se změna projeví, tisková zpráva nehovořila…

Co se změní pro poradce?
Poradci OVB by změnu pocítit měli. Centrála (nyní servisní centrum), jak nám sdělila Jaroslava Matoušková, PR manager OVB, by jim nově měla zajišťovat „monitoring trhu, srovnávací analýzy, doporučení skladby portfolia s cílem zajistit klientovi kvalitní servis nejen ze strany zprostředkovatele, ale zejména z ohledu na potřeby klienta.“

REKLAMA

Důraz by měl být kladen na vzdělávání poradců – a to nejen na základní trénink, ale též na další vzdělávání (CFC, CFE, CFM).

Současné vedení OVB si klade stejný cíl, s jakým do společnosti nastupoval dříve i pan Gardavský: Posílit značku OVB. Pravděpodobně i toto je jedním z důvodů, proč bude pozdrženo vydání plánovaného čísla OVB Journalu, jehož nová koncepce se připravuje. "Nové číslo OVB Journalu je plánováno na duben tohoto roku a vyjde již v nové koncepci," sdělil Pavel Uzel, předseda představenstva OVB.

   

A co na to poradci?
V minulosti OVB přicházela každou chvíli s novým směrem komunikace a chtěla zlepšit svou image. "Nyní je forma komunikace vyjasněná a posílili jsme náš tým o tiskovou mluvčí paní Matouškovou, jejímž primárním úkolem je komunikace s médii, " uvedl Pavel Uzel a dodal: "Vedle toho máme funkční marketingové oddělení, které v souladu s celoevropskou marketingovou strategií společnosti bude posilovat značku OVB na českém trhu."

Není divu, že poradci, kteří zůstali OVB věrní, vyčkávají. Slibů již slyšeli dost. Přesto podle ohlasů ze sítě jsou již některé změny patrné. Na centrále se nyní prý všichni mnohem více otáčejí. Možná jde o pouhou shodu náhod, ale smlouvy se zpracovávají znatelně rychleji než dříve.

REKLAMA

Co bude dál?
„Protože další konkrétní změny jsou v této chvíli ve fázi projektů, je předčasné se o nich podrobněji zmiňovat,“ uvedla na náš dotaz Jaroslava Matoušková. Podle našich informací se ale připravují pro poradce vstřícné kroky.

Jedním z největších hitů by podle neoficiálních zdrojů mohlo být zvýšení frekvence výplaty provizí. OVB je dosud vyplácí jednou měsíčně, přičemž na trhu je nyní již standardem výplata dvakrát do měsíce. OVB chce podle našich informací jít ještě dál – k výplatě provizí téměř v reálném čase. Podle vyjádření vedení OVB by mohlo k takovémuto zvýšení frekvence výplat provizí dojít, pokud vůbec, až v budoucích letech.

Jste poradce OVB? Jak vnímáte změny na servisním centru (dřívější centrála)?

Loading

Vstoupit do diskuze 30 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • OVBák

    31 ledna, 2008

    To jsou prázdný plky. Na cenrále OVB není nikdo kdo by rozuměl produktům – porovnat umí jen výši provizí ale rozhodně ne jejich výhodnost pro klienta. Jediný co pan Uzel posílí je předražený vzdělávání CFC, protože to za těžký prachy dělá pro OVB jeho rodinná firma (IČO 25328867) a on tak využívá svý pozice k zajištění osobního kšeftu-to možný jen v OVB všude jinde by ho za střet zájmů vyrazili. Zkrátka bič a pryč poslední zhasíná.

    Odpovědět

  • Externí klient

    4 února, 2008

    Jak vypadá profesionalita OVB v praxi ? Malý příklad : jistá německá firma disponuje kompletní databází vkladatelů do skupiny Helvag. Tato databáze obsahuje velmi osobní a citlivé údaje, např. komu připadnou výnosy z investic po smrti vkladatele. To jednoho potěší, když se někdo další /včetně cizinců/ hrabe v těchto vysoce citlivých údajích, že sl. Martincová, pane Gramlichu, Frahnerte a Vy další hvězdy finančního nebe !! Děkuji Vám, opravdu výkon hodný evropské, ba světové jedničky. Může OVB namísto sebechvály ve svém plátku sdělit,kdo další disponuje těmito údaji, včetně rodných čísel investorů a dalších osob? Může OVB vysvětlit, kde je mlčenlivost a diskrétnost, která je u investic nezbytná a samozřejmá ? Ale OVB -bankéř, právník, daňový poradce a finanční lékař v jedné osobě jistě nic neporušila, ani morálně, na to už si klienti / nyní externí/ zvykají.
    Myslím, že věta zkrátka bič a pryč a poslední zhasíná plně vystihuje, co by měl někdo v zájmu poškozených investorů a očištění celého zprostředkovatelského trhu udělat.

    Odpovědět

  • Jirka

    31 ledna, 2008

    Tak to mě koněčně někdo už pořádně vysvětlete v čem je takový rozdíl jestli dostávám provize jednou, dvakrát nebo čtyřikrát měsíčně? Všichni z toho děláte vědu, ale já výplatu dostávám jednou měsíčně a stačí mi to:)) To finanční poradci si neumí naplánovat spotřebu na měsíc dopředu že chtějí peníze častěji? To finanční poradci nemají rezervu pro strýčka Příhodu? To finanční poradci chtějí paltit více na bankovních poplatcích? No tak si tu káru koupíte až za čtrnáct dní, nebo si ji natěch čtrnáct dní, které nevydržíte, lízněte?
    Asi jsem jiný:((

    Odpovědět

  • Ondřej Záruba

    31 ledna, 2008

    Jedná se o poměrně užitečnou věc v této branži.Finanční zprostředkovatel např. u pojištění může dostat svou odměnu až v momentě,kdy je pojistka zaplacená klientem.Pak vznikne nárok na odměnu.Ta se ovšem nejdřív posílá na centrálu partnerské společnosti(např.OVB).A když tam dorazí trochu termínově nešikovně,může zprostředkovatel dostat odměnu za uzavření také po 3 měsících od podpisu.Jak by se Vám líbilo čekat tři měsíce na výplatu od nástupu do nového zaměstnání?

    Odpovědět

  • Pavel Zachrdla

    31 ledna, 2008

    No ale toto není zaměstnání, ale podnikání ;-). Já myslím, že při vstupu do tohoto oboru by začátečník měl počítat s mnohem delší prodlevou a to zejména z důvodu přípravy, která by jeho prvnímu setkání s klientem měla předcházet.

    Odpovědět

  • Ondřej Záruba

    31 ledna, 2008

    Máte pravdu Pavle,ale na podstatu to příliš vliv nemá.Je to podnikání.Ale pokud servisní společnost dokáže svým partnerů-podnikatelům cashflow,tak je to ku prospěchu.I v jiných podnikatelských oborech je snaha lépe řídit cash flow.Takový lékař rovněž uvítá,když na cash od pojišťoven nečeká příliš dlouho.
    Je trochu s podivem,že se tady pozastavujeme nad takovou banalitou jako je způsob výplaty provizí,protože není žádný vztah mezi kvalitou služeb poskytovaných klientům(nikoliv poradcům) a četností výplat odměn.

    Odpovědět

  • Duchoň

    31 ledna, 2008

    Kdyby hloupost nadnášela, vznášel… Já myslel, že v Sophii jsou finanční poradci, viz předchozí příspěvek.

    Odpovědět

  • Ondřej Záruba

    31 ledna, 2008

    Máte se mnou nějaký problém pane Duchoň?

    Odpovědět

  • Jirka

    31 ledna, 2008

    No čekat na první výplatu tři měsíce je sice trochu prekérní, ale jak uvádí p.Zahrada, začínajcí poradce by s tím měl počítat. Já chápu že od podepsání smlouvy do plnění provizí je jistá prodleva, ale jestli budu čekat 2,5 nebo 3 měsíce toho moc nezmění (teda podle mého pohledu). Cash-flow je důležitá věc, o tom žádná, ale hlavně v byznise kde se ty peníze točí (nákup, výroba, prodej a znova). Finanční poradenství podle mě takovou potřebu nemá. Když začínám tak potřebuji hlavně uživit sebe (svojí rodinu) a do této doby jsem měl výplatu (takže žádná změna). A až bude byznis trochu rozjetý tak i nájem za kancelář (víc mě toho nenapadá), a ten se platí předpokládám jednou měsíčně? Na co tedy potřebujete rychlou cash-flow, když vy ty peníze potřebujete jenom na reprezentaci (samozřejmě po odečtení osobní potřaby). A ještě na školení, ale to je dlouhodobá investice, a ty si snad plánujete dopředu né z týdne na týden?
    Já teda kdybych do tohoto byznisu šel, tak bych preferoval platbu jednou za měsíc. Protože potom bych se v těch číslech neztratil a měl větší kontrolu:))

    Odpovědět

  • @

    31 ledna, 2008

    Pane Jiří, holt byznis je byznys. Já bych ale šel pouze do byznysu, pokud půjdu do byznisu, tak nevím kam dojdu.

    Odpovědět

  • rightsider :)

    31 ledna, 2008

    Teda upřímně….. co slovo to perla. Tento článek se opravdu „povedl“….. Dovolím si pár komentářů:
    „Souvislost mezi rošádou na čelních místech společnosti a odchodem přibližně třetiny OVB Pavel Uzel nevidí. Ani ekonomický dopad není významný.“
    Je vidět, že pan Uzel není mezi akcionáři OVB, protože ztráta 25% hodnoty akcií po odchodu zmíněných ředitelství asi trošku bolí…. (i když současná krize na tom má taky podíl)
    „Centrála (nyní servisní centrum), jak nám sdělila Jaroslava Matoušková, PR manager OVB, by jim nově měla zajišťovat monitoring trhu, srovnávací analýzy, doporučení skladby portfolia s cílem zajistit klientovi kvalitní servis nejen ze strany zprostředkovatele, ale zejména z ohledu na potřeby klienta.“
    Centrála by měla „NOVĚ“ zajišťovat monitoring trhu, srovnávací analýzy atd…. Já myslel, že na úvodních školeních se OVB pyšnila týmy analytiků po posledních 30 let existence a ono to bude nově….. a dokonce „zejména z ohledu na potřeby klieta…. už??? to asi uvítají všichni ti investoři do Helvagu…
    „“Nyní je forma komunikace vyjasněná a posílili jsme náš tým o tiskovou mluvčí paní Matouškovou, jejímž primárním úkolem je komunikace s médii,“ uvedl Pavel Uzel “
    Jen doufejme, že vysvětlili paní tiskové mluvčí, že spolupracovníci firmy nejsou „dealeři“, jak je v minulosti s oblibou vedení firmy, zastoupené sl. Martincovou, prezentovalo…
    A rychlejší zpracování smluv??? Po tom co odešel Lukeš s Borkovcem se přece vrátili na objem smluv před dvěma roky, takže by tam to zrychlení mělo snad být logické…
    Nejvíce mě však pobavil odstavec o vyplácení provizí. Oni ty Parnters začínají kopírovat snad ve všem co jde….. začalo to bilborady, tramvajemi, portálem pro klienty…..A jedou asi podle jejich standartu, který rovnou přijímají za standart trhu. Co se týká toho vyplácení provizí v reálném čase, tak to může vypustit z úst jen ignorant, který v životě nic neslyšel o procesech zúčtování mezi fin. institucemi a poradenskými firmami. To je asi tak reálné, jako že Frahnert zhube o 30 kilo 🙂

    Odpovědět

  • habakuk

    31 ledna, 2008

    Asi tě žere, že žádný akcie nemáš, viď?

    Odpovědět

  • Štěpán

    31 ledna, 2008

    Aby mohl brečet s ostatními akcionáři jak jdou ke dnu? Podívejte se na vývoj akcií OVB od července minulého roku a snad se vám rozsvítí.

    Odpovědět

  • habakuk

    1 února, 2008

    Už mám na akciích OVB zase 3x víc, než jsem investoval, co ty na to?

    Odpovědět

  • Štěpán

    1 února, 2008

    A kdy jste do akcií OVB investoval? Po velkém propadu a nedávném oživení se dostali na hodnotu, kterou měli před dvěma lety. Tak by mě zajímalo, kdy jste svou investici do OVB provedl? Pochopím pokud nebudete reagovat, ale každý pak bude vědět, že jen mlžíte. A ještě nemyslím si, že se známe natolik dobře, abyste mi mohl tykat. Jinak vám přeji hezký den 🙂

    Odpovědět

  • Karel

    1 února, 2008

    Jestli ono to nebude tím, že vedoucí OVB je kupovali před vstupem na burzu za 7 EUR/kus…

    Odpovědět

  • Štěpán

    1 února, 2008

    To je asi jediné vysvětlení :-). Ale to by nesmělo být to „zase“, ze kterého soudím, že k tomu došlo opakovaně. Nejspíše se jedná o slabý pokus nějakého řadového šmouly namotivovaného svým vedoucím.

    Odpovědět

  • habakuk

    1 února, 2008

    A to snad nebyla investice?

    Odpovědět

  • habakuk

    1 února, 2008

    Jo, a kdybyste investovali před 6 týdny, tak už byste byli o 25% bohatší.

    Odpovědět

  • insider

    1 února, 2008

    nemáte. Kupoval jste za 7 Euro nebo v poslední tranši za 8 Euro. Reálná prodejní cena je dnes cca 19 Euro. Problém je to slovo Euro. V době nákupu jste za každé Euro zaplatil 33 – 35 Kč, takže když dnes prodáte, tak dostanete maximálně 2x tolik a to po 5 – 8 letech od investice dle doby, kdy jste nakupoval.
    Nejhorší problém však je cena peněz. Pokud jste koupil před 5 – 8 lety jako BL, tak vložené peníze vzhledem k příjmům jste asi ani neměl a musel jste si půjčovat na skvělý úvěr od OVB/RB a jistě Vám to způsobilo nemalý problém nebo jste nekoupil vše. Nicméně po 5 – 8 letech průměrně úspěšné kariéry v OVB musejí pro Vás být vybranné peníze za prodej akcií směšnou cenu.
    Od Frahnerta to byl skvělý tah, jak získat levné peníze – prodat akcie vlastním lidem a ještě jim na to půjčit. 🙂
    pamatuji si, jak Žemla motivoval všechny těmi desítkami milionu, které na tom každý vydělá a myslím, že nekecal, protože On a Martincová tolik určitě vydělali. 🙂

    Odpovědět

  • habakuk

    1 února, 2008

    Konečně někdo, s kým necloumá závist a nenávist a používá fakta. Máte téměř pravdu, úvěr nebyl třeba, takže i tak to nebyla úplně špatná investice (určitě by se našly horší, zejména mezi OPF). Ale byla tu také cena kolem 27 EUR. Jak někteří mávají půlročním horizontem u akciového titulu je zábavné. Vy také věříte, že kurz akcií OVB Holding Europa atd. stanovuje jakýsi Lukeš, kdo to je? A co PX, DAX, STOXX, CTX, CECETX atd., taky?

    Odpovědět

  • insider

    1 února, 2008

    Chvilku tu 27 Eur skutečně bylo, ale vyhnáno nahoru věrnými bankovními partnery především z Vídně (VIG, Generali, Uniqa), kteří dle „rozkazu“ pokoupili nějaký ten lot. Dokonce i Conseq měl či má v portfoliu akcie OVB. 🙂
    Radim ani Janko určitě nic nestanovují. Nicméně růst i produkce OVB byla v posledních letech tažena především Českem a Slovenskem. Česko a Slovensko jsou navíc po Německu nejsilnější země – v ostatních zemích OVB spíše paběrkuje (až na vyjímky) a ani zarytý OVBák a už vůbec ne investor nemůže zavírat oči před faktem, že třetina OVB ČR a OVB SR je pryč a ještě ta nejrůstovější třetina.
    myslíte, že se o tom v Německu neví? přečtěte si překlad tohoto článku z prestižního časopisu Cash:
    http://www.edisk.cz/stahni/31792/Cash_cz.doc_79.24KB.html
    Ne, myslím, že to nevypadá na slibované výdělky v řádech desítek milionů korun.

    Odpovědět

  • habakuk

    1 února, 2008

    Děkuji za informaci, ale nepochopil jsem co chtěl básník říci, zejména tím článkem. „Myslím“ není argument a o desítkách milionů jste začal vy. Co kdybysme se k tomu vrátili třeba za rok? Howgh.

    Odpovědět

  • Helvag

    4 února, 2008

    Co říká o Helvagu německý právník pro CASCH ?
    „Podílový kapitál byl však opatřován osobním obohacováním nejrůznějšího druhu ve prospěch účastníků trestného činu, platbami provizí, fingovanými obchody, cizími či zcela přehnanými náklady na realizaci obchodů a permanentními platbami, jež měly vyrovnávat ztráty, ke kterým docházelo od samého počátku v restauracích a provozovnách,“ vysvětluje Alexander Engelhard z mnichovské advokátní kanceláře Engelhard, Busch & Partner.Prospekty pro emisi cenných papírů zveřejněné společností Helvag AG a poskytnuté investorům, byly do velké míry klamavé. Zodpovědný zástupce firemní skupiny Helvag, jež se nyní nachází v platební neschopnosti, Karl-Heinz Kleefisch byl vrchním zemským soudem ve Würzburgu pravomocně odsouzen v roce 2003 k pěti letům a deseti měsícům vězení.
    Doplňuji : prospekty a produkt s náležitou a odbornou péčí prověřila OVB a jako exkluzivní a špičkový nabídla vybranému okruhu investorů. Provize z Helvagu pro OVB činila pouhých až 27% z výše vkladu. Proto každý z 1200 investorů mohl nebo přispěl milovanému vůdci OVB částkou přes 50.000,- Kč. Snad soud zjistí, kde tyto a další peníze v celkové výši 500.000.000,- Kč skončily.

    Odpovědět

  • Petr Zámečník

    31 ledna, 2008

    Dobrý den, musím říci, že mne pobavilo Vaše tvrzení „Tento článek se opravdu „povedl““, které dokládáte citacemi představitelů OVB :-). Jako autor se mohu zeptat, ale nemohu ovlivnit, co mi respondent odpoví. Ale to jen na okraj.
    Podle Vašich slov soudím, že se ve finančním poradenství přinejmenším velmi dobře orientujete. Nechápu proto Vaši dezinterpretaci odstavce o vyplácení provizí. Finančně poradenské firmy, zejména ty pružnější, dnes již standardně vyplácejí provize dvakrát měsíčně (např. Vámi zmiňovaní Partners nebo Fincentrum, ale jistě i další) a slova o standardu jsou moje, nikoli představitelů OVB. A samozřejmě to znamená, že jsou vypláceny až po obdržení provizí od instituce, které jsou smlouvy zprostředkovány, jak jistě víte.
    Co se proslýchá z OVB, je, že by se mohla v budoucnosti lhůta zkrátit na technické minimum – tedy na dobu výrazně kratší než 2x měsíčně. (I když nevím, proč Vám to vysvětluji, neboť tomu pravděpodobně rozumíte…)

    Odpovědět

  • @

    31 ledna, 2008

    Pouze se potvrzují již chronicky známé skutečnosti, na které podvedení Helvagem řadu let poukazují a které OVB po řadu let úporně zapírá. Týmy analytiků ani jiné věci tvrzené OVB neexistovaly. Produkty byly posuzovány podle výše provize pro centrálu a vyvolené z OVB. Pokud by analýza produktů existovala, nemohla by se perla OVB jménem Helvag nikdy do nabídky dostat. Kvalitní klientský servis však může nyní OVB v praxi hravě předvést právě u investorů do helvagu. Ti nevědí, kde mají podávat výpovědi ze skupiny Helvag, v jakém stavu je helvag v Lucembursku, na tyto a další písemné otázky centrála i Doležalová zarputile mlčí. Prostě profesionalita v podání OVB. Ale není všem dnům konec. Jistě určitá část zde diskutujících či čtoucích přivítá perličky od soudu, kde OVB bude muset doložit svá prohlášení a tvrzení o špičkovosti, exkluzivitě a výjimečnosti produktu helvag, jak působil minimálně 30 let na trhu, jak byl prověřen, jak OVB vše monitorovalo a podobné, řekněme hodně jemně, nepřesnosti. Alespoň veřejnost uvidí, jak finanční obři a experti Gramlich, Žemlička, Frahnert, Freis, Martincová a další vysvětlí pozadí podvodu Helvag a určitě ocení i osobní poděkování podvedených investorů. Příležitost k poděkování se u soudu jistě najde. Určitě tento spor, ať již dopadne tak či onak, nejen sundá OVB její falešnou masku, ale především bude mementem pro všechny, kteří působí na finančně zprostředkovatelském trhu, tedy centrály, dealery a investory.

    Odpovědět

  • NoName

    31 ledna, 2008

    Pane Zámečníku, můžete se zeptat pana Uzla na zodpovězení jeho otázky z článku „Pavel Uzel: OVB je má poslední pracovní výzva“?
    Když se budeme bavit konkrétně o odchodu jedné z velkých struktur OVB reprezentované Radimem Lukešem a Petrem Borkovcem, kteří přešli ke konkurenční společnosti, jaký ekonomický dopad na OVB měl jejich odchod?
    Téměř žádný.
    Přeci jen, jejich produkce podle dostupných informací byla poměrně vysoká…
    Ano, byla vysoká. Přesto téměř žádný.
    Doporučuji nechat si zaslat náš OVB Journal, který vyjde v příštích týdnech. Tam se dočtete víc.
    OVB Journal vyšel, leč nic v něm nebylo…

    Odpovědět

  • Anonym

    31 ledna, 2008

    Děkuji za podnět. Máte pravdu, v OVB Journalu jsem údaje také nenašel. Podle aktuálního sdělení p. Uzla budou k dispozici ve výroční zprávě…

    Odpovědět

  • Chains

    31 ledna, 2008

    Pane Zdrazile (nebo nekdo jiny), jak je to v pripade, ze v lednu koupim 100 akcii napr. CEZu á 1200,- , v breznu dalsich 100 akcii CEZu á 1400,- a v srpnu 100 akcie CEZu á 1300,- prodam.
    Musim pouzit ucetni postup FIFO, nebo si muzu rict, ze jsem v srpnu prodal se ztratou ty akcie, ktere jsem nakoupil v breznu ??
    Díky.

    Odpovědět

  • kuku

    20 března, 2009

    Je to roztočený kolotoč, lidé nejsou školeni, jsou fo nezkušený lidi, bez jakéhokoliv vzdělání – VŠ si myslím má málokterý. Je to takový byznys pro vedení, využít lidi, vydělat, pak to zavřít a zkrachovat a otevřít jinou společnost. Ty jejich kanceláře v okraji města mezi o¨bytnými domy…. také zvláštní.

    Odpovědět