CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Redakce

Foto: ČEZ

19. 06. 2023

0 komentářů

Že by u akcií ČEZ došlo k insider trading? Uvidíme, jak zareaguje ČNB

 

Ministerstvo financí po zavření burzy v pátek překvapilo – bude chtít od ČEZ dividendu 145 korun za akcii, přitom dosud mluvilo nejvýše o 117 korunách. Informace ale před zavřením burzy zjevně unikla a několik lidí zobchodovalo neveřejnou informaci.

Loading



 

Ministerstvo financí přišlo po zavření burzy s překvapením. Bude žádat od ČEZ dividendu 145 korun na akcii. Přitom ještě minulý měsíc tvrdilo, že nebude žádat více, než navrhne sama firma. Vedení ČEZ přitom navrhuje 117 korun na akcii. Vláda si tak může z ČEZ vytáhnout o bezmála devět miliard korun více, než ještě minulý měsíc v maximalistickém scénáři zamýšlela.

Několik lidí zřejmě o záměru ministerstva financí říci si o výrazně vyšší dividendu ČEZ vědělo již před zavřením burzy. Tuto neveřejnou informaci také těsně před zavřením burzy tito „šťastlivci“ zobchodovali. Pročež akcie výrazně vyskočily, stejně jako zobchodovaný objem (viz graf Bloombergu níže: horní graf zachycuje cenu, spodní zobchodovaný objem, jenž nebývale narostl). Záměr říci si o vyšší dividendu je pozitivní zprávou pro cenový vývoj dané akcie.

A co na to ČNB? „Česká národní banka se oblastí insider tradingu zabývá v rámci svých dohledových kompetencí. Z důvodu dohledové mlčenlivosti však ČNB nekomentuje jednotlivé transakce na finančním trhu, ani se nevyjadřuje k jednotlivým jeho subjektům,“ uvedla pro Investujeme.cz Petra Krmelová, ředitelka odboru komunikace a mluvčí ČNB.

REKLAMA

Pokud by nakonec valná hromada ČEZ souhlasila s návrhem státu a dividenda by skutečně činila 145 korun, půjde nominálně o bezmála třikrát vyšší dividendu, než je ta dosud nejvyšší. Tu ČEZ akcionářům vyplácel v roce 2010 a činila 53 korun na akcii.

Ministerstvo financí se snaží z ČEZ vytáhnout více peněz na dividendě, neboť se mu bortí plán letošního inkasa daní z mimořádných zisků a z mimořádných odvodů výrobců elektřiny. Už v těchto dnech podle všeho ministerstvo financí vyčerpalo celý „povolený“ rozpočtový schodek, který mu legislativa pro celý letošní rok umožňuje. Ten činí 295 miliard korun. I s případnými extra penězi z vyšší dividendy ČEZ tak ministerstvo financí bude s největší pravděpodobností nuceno novelizovat rozpočtový zákon a novou úroveň maximálního schodku stanovit nad hodnotu 300 miliard korun, nejspíše na úroveň kolem 350 miliard.

Autor: Lukáš Kovanda, hlavní ekonom, Trinity Bank

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *