CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

04. 09. 2023

0 komentářů

Vzestup ceny bitcoinu a falešné naděje

 

Minulý týden se cena bitcoinu na eToro vyšplhala nad 27 600 amerických dolarů, ale rally neměla dlouhého trvání, protože se na trh vrátily obavy z načasování spuštění spotového ETF.

Loading



 

Kryptoměna začala týden kolem 25 700 dolarů a i přes rally uprostřed týdne nyní opět klesla a obchoduje se kolem podobné úrovně.

Ether zaznamenal v podstatě stejnou situaci, když minulý týden začal kolem 1630 dolarů a v úterý se vyšplhal nad 1720 dolarů. Od té doby také ustoupil a nyní se pohybuje těsně pod 1620 dolary.

Se začátkem září zůstává trh s kryptoměnami na hraně, s tím, jak různé makroekonomické a regulační události i nadále nechávají investory v nejistotě. Vzhledem k tomu, že cesta k nižším sazbám je stále nejasná a na schválení bitcoinového spotového ETF se stále čeká, bude trh o dalším směřování hlavních kryptoměn i nadále spekulovat.

Počet bitcoinových peněženek překročil 48 milionů

Podle údajů společnosti IntoTheBlock navzdory propadům na trhu s bitcoiny v posledních několika týdnech počet peněženek s touto kryptoměnou poprvé v historii přesáhl 48 milionů.

REKLAMA

Přestože cena byla v létě poněkud klidná a utrpěla několik neúspěchů, je zřejmé, že používání kryptoměny se nadále silně rozšiřuje. V roce 2023 bylo dosud vytvořeno více než 5,61 milionu peněženek, zatímco v roce 2022 to bylo jen 3,62 milionu. To naznačuje, že dochází k výraznému zrychlení rozšiřování uživatelské základny.

Způsob, jakým expanze uživatelů dopadne na cenu, není jednoznačně definován a bude záležet na tom, co tito uživatelé s kryptoměnou budou provádět. Transakční využití, které je na vzestupu, má na cenu menší vliv, ale může ovlivnit jiné aspekty, jako jsou poplatky. Tržní cena kryptoměny mnohem více podléhá makroekonomickým okolnostem, poptávce a ochotě kryptoměnu držet.

HashKey spouští altcoin fond

Hongkongská společnost HashKey Capital, která se zabývá kryptoměnami, chce podle zpráv agentury Reuters spustit investiční fond zaměřený na altcoiny.

Fond bude investovat více než 100 milionů dolarů do menších kryptoměn a bude v něm držet méně než 50 % bitcoinu nebo etheru, tedy dvou největších kryptoměn, které často tvoří základ takových fondů. Podle HashKey bude fond prozatím zaměřen na profesionální investory, kteří hledají alfa (above-market) výnosy z diverzifikovaných investic.

Tento fond možná neposune kurz konkrétních kryptoměn, ale ukazuje oživený zájem investorů o přístup na trh. Pozoruhodná je i pozice společnosti HashKey v Hongkongu, která často poskytuje produkty pro investory na území pevninské Číny, což je trh, který je z hlediska nabídky kryptoměn nejspíš opomíjen.

REKLAMA

Nejvyšší soud pro ethereum

Zakladatel společnosti Matter Labs Alex Gluchowski navrhl, aby Ethereum zřídilo „nejvyšší soud“, který by rozhodoval o transakčních sporech a on–chain sporech.

S tím, jak roste a diverzifikuje se využívání sítě Ethereum, je stále důležitější, aby se smluvní, vlastnické, uživatelské a další spory řešily spravedlivě. Jedná se o proces, který je na tradičních trzích již dlouho zavedený a v jehož rámci mohou vlastníci aktiv řešit problémy prostřednictvím tradičních soudních systémů.

Nicméně čerstvost kryptoměn a blockchainu znamená, že v tomto ohledu není mnoho zavedeno v právních precedentech. Ačkoli ve Spojeném království se právní komise zabývá tím, jak stanovit vlastnická práva k digitálním aktivům, z právního hlediska je v tomto směru ještě kus cesty před námi.

Proto je potenciální nejvyšší soud on–chain pro Ethereum zajímavým řešením rostoucího problému. Složení jakéhokoli takového systému by však muselo projít procesem schvalování ze strany širšího okruhu vývojářů a komunity Etherea.

Simon Peters, analytik krypto trhů eToro

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *