CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Jan Traxler

Text: Jan Traxler

Foto: Shutterstock

05. 10. 2022

0 komentářů

Vývoj na finančních trzích – září 2022

 

Akcie nadále v propadu. Dolar opět posílil. Energie výrazně zlevňují. Fed a ECB zvedají úrokové sazby.

Loading



 

Akcie nadále v propadu

Akciové trhy zažily v září další výplach. Padaly v zásadě ceny akcií napříč všemi trhy, výjimkou byl pouze trh v Brazílii, Mexiku a Indonésii. Z pohledu sektorového ustál nejlépe zářijové propady farmaceutický průmysl, jinak ale žádný sektor propadům neunikl, tentokrát padaly ceny plošně všech akcií. Do značné míry je to důsledek trendu indexového investování. Hodnota nejsledovanějšího indexu S&P 500 klesla v září o 9 % a od začátku roku už spadla o 25 %.

Nyní začíná výsledková sezóna za třetí kvartál. Bude zajímavé sledovat, jaké výsledky a hlavně výhledy do budoucna budou jednotlivé firmy reportovat. Budou-li výsledky dobré (tzn. Lepší, než si myslí většina účastníků trhu), může během podzimu přijít výraznější oživení. Ale stejně tak mohou být výsledky a zejména výhledy silně pesimistické a spustit další lavinu výprodejů. Raději bych byl připravený na ten druhý scénář, i když netvrdím, že nutně musí nastat. Každopádně s klienty zatím vyčkáváme. Pokud se propad prohloubí pod 30 % od začátku roku, začneme teprve ve větším nakupovat akcie.

 

REKLAMA

Energie zlevňují

Příznivé zprávy přichází z komoditních trhů a energetické burzy. Ropa v září zlevnila o dalších 11 % a její cena na burze už je na stejné úrovni jako začátkem roku. Ceny pohonných hmot a zejména nafty zatím klesají pomalejším tempem, ale pokud se vývoj ceny ropy neobrátí, tak by postupně měly také dál zlevňovat i pohonné hmoty na čerpacích stanicích.

Také cena plynu a elektřiny v září výrazně povolila. Cena plynu na burze v Holandsku klesla pod 200 euro za MWh a cena elektřiny na německé burze klesla pod 450 euro za MWh. To jsou stále hodně vysoká čísla, ale zdá se, že trh se již začíná uklidňovat. Významně k tomu přispívá záměr EU zastropovat ceny u producentů. Pomohlo také oznámení Německa, že ponechá v provozu dvě jaderné elektrárny až do jara. Daří se také nad očekávání rychle budovat nové terminály na zkapalněný plyn. Díky tomu začaly ceny energií klesat. A pokud zlevní energie a pohonné hmoty, podaří se ztlumit inflaci.

Vývoj ceny elektřiny na burze


Zdroj : Kurzy.cz

Fed a ECB zvedají úrokové sazby

Nicméně prozatím je meziroční míra inflace velmi vysoká. Toho už si všimli i bankéři v Bruselu a za oceánem. Fed v září zvýšil úrokové sazby o dalších 75 bazických bodů do pásma 3 % – 3,25 %. Evropská centrální banka v září rovněž zvedla úrokové sazby o 0,75 % na 1,25 %.

REKLAMA

Česká národní banka ponechala sazby beze změny. Základní dvoutýdenní repo sazba zůstává na 7 %. Zároveň však banka komunikovala na veřejnost, že počítá s tím, že úrokové sazby zůstanou vysoko delší dobu. V reakci na to začaly více stoupat úroky u státních dluhopisů s delší splatností. Výnos do splatnosti desetiletých českých státních dluhopisů už se zase pohybuje kolem 5,5 % p. a.

Dolar dál posiluje

Kurz koruny vůči euru zůstává díky měnovým intervencím ze strany ČNB stabilní. V září ale opět posiloval americký dolar, když zpevnil k euru a potažmo i české koruně o 2,7 %. Od začátku roku již koruna oslabila k americkému dolaru o 14 %.

Autor: Jan Traxler, privátní investiční poradce, odborný garant portálu FKI-fondy.cz a zakladatel multi-fondu Otakar

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *