CZK/€ 24.735 -0,06%

CZK/$ 22.795 -0,26%

CZK/£ 29.035 -0,10%

CZK/CHF 24.969 -0,04%

Text: Jan Traxler

03. 06. 2021

0 komentářů

Vývoj na finančních trzích – květen 2021

 

Foto: Shutterstock

Cena zlata roste, bitcoin se propadl. Dařilo se akciím Komerční banky a České zbrojovky. Index S&P 500 na novém maximu.

Loading



 

Koruna nadále posiluje

 
Zdroj : MSCI, Yahoo! Finance, OnVista, PSE a ČNB, data platná k 31. 5. 2021

Veleúspěšný rok pro akcie

Protřelá burzovní pranostika „sell in may and go away“ se letos nenaplnila. Na akciových trzích panuje relativní klid, alespoň prozatím. Již sedmý měsíc v řadě hodnoty akciových indexů stoupají a trhají nové rekordy. Hodnota nejsledovanějšího akciového indexu S&P 500, sestaveného z pětistovky největších amerických akciových společností obchodovaných na burze, se v květnu přehoupla přes 4200 bodů. Nejenže americké akcie dávno umazaly covidové ztráty, hodnota indexu S&P 500 už je dokonce o 30 % vyšší než před Covidem.

V posledních měsících se daří také akciím v Evropě včetně České republiky. Hodnota indexu PX pražské burzy v květnu stoupla o necelých 6 %. Nejvíce se dařilo akciím Komerční banky (+ 18 %), České zbrojovky (+ 16 %) a Erste Group Bank (+ 13 %).

Zlato po půl roce zavelelo k růstu

Z akciových fondů vykázaly v květnu nejlepší výsledky fondy zaměřené na akcie těžařů zlata: Schroder ISF Global Gold (+ 13 %), BGF World Gold (+ 12 %), Franklin Gold and Precious Metals (+ 11 %) a Amundi CPR Global Gold Mines (+ 11 %).

REKLAMA

Cena zlata v květnu stoupla v dolarech o 8 % a přehoupla se zpět nad 1900 dolarů za unci. Rovněž i cena stříbra stoupla o 8 % na 28 dolarů za unci. Ropa podražila v květnu o 5 %. V růstu pokračovaly i ceny různých průmyslových kovů v čele s mědí. Ze zemědělských komodit na burze v posledních měsících nejvýrazněji stoupá cena kávy, od začátku dubna už podražila o 20 %.

Bitcoin jako virtuální ruleta

Po ukázkovém příkladu manipulace trhem ze strany Elona Muska v květnu prudce spadla cena bitcoinu o 35 %. I tak je ale stále cena bitcoinu na burze čtyřnásobná než před rokem.

Pokud vás podobné skoky cen lákají a chcete si zaspekulovat, mějte hlavně vždy na paměti, že kryptoměny jsou pouze virtuální komodity bez reálné užitné hodnoty. Berte to tedy pouze jako ruletu. Toužíte-li po adrenalinu, proč ne. Buďte ale připravení, že můžete přijít o všechno.

Koruna posiluje

Výrazněji v květnu opět posílila koruna. Kurz eura již klesl pod hranici 25,50. A za jeden dolar dostanete méně než 21 korun. Za poslední rok zpevnila koruna k dolaru téměř o 14 %.

REKLAMA

Vývoj kurzu koruny má nezanedbatelný vliv na hodnotu investic realizovaných v cizích měnách. Toto měnové riziko se poslední měsíce ukazuje v plné síle. Proto klientům, kteří mají příjmy a výdaje primárně v korunách, doporučuji vždy investovat raději v korunách. Pakliže žijete v zahraničí, pak je naopak rozumnější investovat v eurech či jiné měně, kterou běžně používáte.

Jan Traxler, privátní investiční poradce a jednatel společnosti FINEZ Investment Management

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Ovlivní rekordní cena zlata i úroky hypoték v Česku?

Ekonomové u nás i v zahraničí vedou veledůležitou debatu o možné trvalejší změně úrovně přirozené úrokové míry (r*). Zvyšuje se oproti letům před covidem, nebo ne? Pro její zvýšení hovoří i rekordní zadlužování Spojených států, které podle některých expertů staví na hlavu zavedenou logiku provádění monetární politiky. Proti […]

Text: Redakce

23. 05. 2024

Do bitcoinu už investuje největší banka v EU či penzijní fond z USA

Do letos spuštěných bitcoinových fondů v USA vskutku mocně investují nejen drobní investoři. Ve větším objemu do bitcoinu skrze dané fondy ke konci prvního čtvrtletí jejich existence, tedy ke konci letošního března, investovalo hned 937 institucionálních hráčů, čili profesionálních finančních domů a firem. Když začínaly tytéž fondy […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 05. 2024

Nasdaq-100: Jak inovace poznamenávají váš šálek kávy

Technologie dnes ovlivnily téměř vše. A to včetně toho, co mnozí považují za „pohon“, který stimuluje velkou část světové produktivity. Mluvíme samozřejmě o kávě, staletém nápoji, který si vychutnáváte v domácnostech, na pracovištích i v restauracích. A jak podle společnosti Invesco inovace změnily způsob, jakým vybrané společnosti […]

Text: Milan Vodička

Foto: Shutterstock

21. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *