CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

Jan Traxler

Text: Jan Traxler

Foto: Shutterstock

07. 08. 2023

0 komentářů

Vývoj na finančních trzích – červenec 2023

 

Akcie jsou zralé na korekci. Výrazně podražila ropa. Koruna bude oslabovat. Je čas na investici do dluhopisů?

Loading



 

Akcie jsou zralé na korekci

V červenci se opět velmi dařilo akciím na burzách po celém světě. Hodnota indexu MSCI World stoupla v červenci o 2,2 % a pomalu se blíží svému maximu z konce roku 2021. Po sedmi měsících růstu jsou akciové trhy zralé na korekci. Tomu nasvědčuje i vývoj na trzích z počátku srpna.

Ještě více se v červenci dařilo akciím na rozvíjejících se trzích, zejména v Asii a latinské Americe. Hodnota indexu MSCI Emerging Markets stoupla v uplynulém měsíci o 4,7 %. Avšak na rozdíl od amerických a evropských akciových indexů hodnota indexu MSCI Emerging Markets je ještě na míle vzdálená svému vrcholu z roku 2021.

Hlavním důvodem jsou akcie v Číně, které tvoří největší váhu v globálním indexu MSCI Emerging Markets a které jsou dnes zhruba na polovině své hodnoty z roku 2021. Zaostává také Korea nebo Brazílie. Naopak tahounem růstu na rozvíjejících se trzích jsou poslední rok především Indie a Mexiko.

REKLAMA

Úspěšný měsíc pro pražskou burzu

Dařilo se také akciím na pražské burze. Hodnota indexu PX pražské burzy v červenci stoupla o 6,7 %. Hlavní zásluhu na tom mají akcie bank (Erste Group Bank +10 %, Komerční banka +7 %, Moneta Money Bank +7 %) a dařilo se také akciím ČEZ (+6,8 %).

V červenci proběhla na trhu START pražské burzy úspěšná primární emise akcií společnosti mmcité. Firma upsala na burze jeden milion akcií po 160 korunách za akcii. Poptávka investorů byla více než dvojnásobná. Hned v prvních srpnových dnech tak cena akcií na burze stoupla již téměř o 30 %.

Výrazně podražila ropa

Cena ropy stoupla za poslední měsíc o 15 % a přehoupla se přes 80 dolarů za barel. Logicky tak rostou také ceny pohonných hmot z rafinérií. Do toho od 1. srpna začala v ČR znovu platit vyšší spotřební daň na naftu. A aby toho nebylo málo, poslední týdny oslabuje kurz koruny, což má rovněž vliv na ceny pohonných hmot v korunách. Cena nafty na čerpacích stanicích tak vyskočila za poslední dva týdny zhruba o 4-5 korun na litr. To se samozřejmě v srpnu trochu promítne i do inflace.

REKLAMA

Koruna bude oslabovat

Americký Fed na konci července zvedl úrokové sazby o dalších 25 bazických bodů do pásma 5,25-5,50 %. Evropská centrální banka následně začátkem srpna rovněž zvedla základní repo sazbu o čtvrt procenta na 4,25 %. Česká národní banka ponechala základní repo sazbu na 7 % a ve vyjádření znovu zdůraznila, že počítá s vyššími sazbami po delší dobu, než aktuálně předpokládá trh.

Zároveň v prohlášení zaznělo, že už od října loňského roku ČNB neintervenovala proti oslabování koruny a bankovní rada ČNB formálně ukončila intervenční režim. Na to koruna reagovala mírným oslabením, když se začátkem srpna přehoupla přes 24 korun za jedno euro.

Vzhledem k tomu, že Evropská centrální banka a americký Fed jsou teprve na konci cyklu zvedání úrokových sazeb, zatímco ČNB by potřebovala pomalu začít sazby snižovat, tedy úrokový diferenciál by se měl dále zmenšovat, dá se nyní na krátkodobém až střednědobém horizontu počítat spíše s oslabováním české koruny k euru a potažmo i dalším světovým měnám.

Čas na investici do dluhopisů?

Ačkoliv všichni členové bankovní rady ČNB stále opakují, že Česká národní banka bude držet úrokové sazby na vysoké úrovni delší dobu a hodlá je snižovat jen velmi pomalu, trh již počítá se stabilizací inflace a výhledově s poklesem úroků. Je to vidět zejména na dluhopisových trzích u delších splatností. Výnos do splatnosti desetiletých českých státních dluhopisů za poslední rok již klesl z 6 % p. a. na 4 % p. a.

Ideální doba na investici do českých dluhopisů byla již před rokem. U kratších splatností sice zůstávají úroky vysoké, nicméně ty budou velmi pružně klesat, až ČNB začne snižovat úrokové sazby. Stejně tak budou pružně klesat i výnosy repo fondů a úroky na spořicích účtech. Je pravděpodobně otázkou měsíců, kdy úroky začnou pozvolna klesat.

V současné době se zdají být atraktivnější americké státní dluhopisy. Ty mají na desetileté splatnosti rovněž výnos 4 % p. a., což je nejvyšší úroveň za posledních 15 let. Akorát zde je třeba upozornit na měnové riziko z vývoje kurzu USD/CZK. V případě, že by koruna posilovala k dolaru, mělo by to negativní vliv na hodnotu investice. Bude-li však koruna oslabovat, o to zajímavější výnosy z toho mohou po přepočtu na koruny být.

Autor: Jan Traxler, privátní investiční poradce, zakladatel multi-fondu Otakar a odborný garant portálu Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *