CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +100,00%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

11. 09. 2023

0 komentářů

Útlum na trhu s kryptoměnami pokračuje

 

Bez ohledu na první týden v září se trh s kryptoměnami stále nachází v útlumu a chybí mu náznaky, kam by se mohl ubírat.

Loading



 

Pozice bitcoinu se v uplynulých sedmi dnech v podstatě nezměnila, v mezitýdenním srovnání klesla o pouhých 0,43 %. Kryptoměna zahájila minulý týden hodnotou převyšující 25 600 amerických dolarů a obchodovala se převážně beze změny.

Koncem týdne však došlo k menší rally, která kryptoměnu vynesla nad 26 000 dolarů. Ta však neměla dlouhého trvání. Dnes ráno se bitcoin na eToro obchodoval kolem 25 540 dolarů.

Ether mezitím minulý týden zaznamenal pokles o 1,3 %, když se cena posunula z úrovně nad 1615 dolarů a nyní se obchoduje těsně pod hranicí 1600 dolarů.

G20 prosazuje rámec pro vykazování kryptografických dat

V rámci zasedání skupiny G20 v Indii potvrdily účastnické země podporu pro zavedení rámce OECD pro vykazování kryptoaktiv (Crypto Asset Reporting Framework – CARF).

REKLAMA

OECD představila CARF v říjnu 2022 jako prozatímní rámec pro sdílení informací mezi zeměmi s cílem zvýšit transparentnost mezinárodních kryptografických transakcí. Země by tak získaly lepší dohled nad trhem a zlepšily by se schopnosti výběru daní a prevence podvodů.

I když je CARF relevantní, několik zemí zahájilo své vlastní rámcové procesy, například MiCa v EU a Financial Services and Markets Bill ve Velké Británii. Regulace trhu s kryptoměnami je důležitým krokem k zakotvení ochrany účastníků trhu a zároveň umožňuje další rozvoj tohoto odvětví.

Texas platí těžařům bitcoinů, aby je netěžili

Díky velké vlně veder v americkém státě Texas bylo těžaři bitcoinů vyplaceno téměř 32 milionů dolarů, aby odstavil své nástroje. Společnost Riot Platforms uvedla, že jí texaská energetická síť zaplatila 31,7 milionu dolarů za to, aby zastavila provoz a uvolnila tak poptávku po elektřině – která díky vysokým teplotám prudce stoupala.

Již nějakou dobu se o bitcoinu mluví jako o účinném ventilu k uvolnění energie, zejména pro obnovitelné zdroje, které mohou mít přerušovaný výkon. Například těžba bitcoinů může absorbovat přebytečnou sluneční nebo větrnou energii v době, kdy je její objem vysoký, ale poptávka je mírná – což pomáhá zajistit finanční životaschopnost takových operací.

Ve Velké Británii byla minulý týden aukce větrných elektráren, která selhala z důvodu souvisejících nehospodárných nákladů. Ačkoli je zde ve hře nesčetné množství problémů s řízením a regulací, příklad texaského těžaře by mohl vyniknout jako příležitost pro energetický sektor změnit ekonomiku výroby energie z obnovitelných zdrojů.

REKLAMA

Za transakci s bitcoiny uživatel zaplatíl 500 000 dolarů

Poplatek za jednu transakci právě překročil 500 000 dolarů – tedy asi 19 bitcoinů – uvádí Whale Alert. Výše poplatku je v krajním případě neobvyklá, ale zdá se, že byla poskytovatelem transakce akceptována.

Obvyklé poplatky za bitcoinové transakce dnes stojí kolem 2,1 USD, ale kolísají v závislosti na poptávce v síti a dalších proměnných. Například v květnu byly poplatky až 30 dolarů díky epizodě s ordinály, kdy objemy transakcí vážně omezily síť.

Poplatek 500 000 dolarů je extrémně neobvyklý, protože to není velikost transakce, která diktuje náklady. Je velmi pravděpodobné, že takový poplatek byl zaplacen omylem. Poplatek v podstatě platí za výkon počítače, který transakci provede, takže je velmi závislý na tom, co je v daném okamžiku k dispozici. V tomto případě měl poplatek hodnotu více než trojnásobku typické odměny za těžbu bloku.

I když je důležité, aby uživatelé bitcoinu věnovali pozornost nákladům na poplatky, je do krajnosti nepravděpodobné, že by za jakoukoli bitcoinovou transakci obdrželi tak vysoký účet!

Autor: Simon Peters, analytik krypto trhů eToro

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *