CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Petr Fejtek

01. 03. 2009

2 komentáře

Únor nebyl vítězný: Poraženým je ISČS Sporoinvest

 


 

Z našich fondů klienti odkoupili dalších bezmála 5 miliard korun, tedy podobnou sumu, jako od listopadu každý měsíc (v říjnu to bylo skoro 17 miliard korun). Americké trhy ztratily dalších 10 %, naše burza dokonce 17 % (z toho 10 % během dvou dnů kvůli ratingovým rozumbradům).

Trochu se sice ztlumil odliv z fondů peněžního trhu, ale o to víc hubnou smíšené fondy. Většina klientů také dostala roční výpisy ze svých účtů, takže si mnozí teprve uvědomili reálný dopad toho, co do té doby vnímali jen abstraktně. Z 2,5 miliardy korun, které odešly z peněžního trhu bylo plných 1,7 z největšího ISČS Sporoinvest, který se tak pomalu blíží již jen polovině své bývalé velikosti. A nějak se nelepší ani výkonnost: za poslední týden i měsíc tratí další skoro čtvrtprocento a na půlroce děsí podílníky ztrátou -4,59 %.

Vinu nesou dluhopisy, takže dluhopisové fondy za únor klesly o 2 % (v lepším případě, najdeme i korporátní se 7% poklesem), útěk klientů tedy znovu akceleruje i z nich. Před krachem stojí nejen automobilky, ale problémy nastanou i mnohým vládám – stále roste pravděpodobnost snižování ratingů. Našemu regionu jistě neprospělo snížení úvěrového ratingu Ukrajiny z B na CCC+, mluví se o Maďarsku, Bulharsku, Lotyšsku a kdo ví o kom ještě. Že je právě Česko ostrůvkem bankovní stability, je pod rozlišovací schopnost chlapců ze City i z Citi.

Ta druhá ostatně lapá sama andělíčky, o slovutné AIG raději ani nemluvit. Její pěkné akcie ještě před rokem za 50 dolarů dnes koupíte po 38 centech za kus. Proti ní je Citi za 1,5 dolaru ještě dáma, ač také na historickém dně. Tak jak tak to už není ani bazar, to je smetiště.

A to stále není všechno, právě tento víkend má AIG jednat s vládními představiteli o další pomoci, protože za poslední čtvrtletí loňského roku očekává rekordní ztrátu 60 miliard dolarů (1,3 bilionu Kč). Pokud se údaje o hospodaření potvrdí, bude ztráta nejvyšší ve firemní historii USA. Již ve třetím čtvrtletí AIG vykázala ztrátu 24,5 miliardy dolarů a americká vláda jí v loňském roce pomohla již dvakrát (v září i listopadu). Situace je však zatím nejistá a jestliže se vládou nedohodne, je superfirma podle CNBC připravena na bankrot. Jakoupak jobovku se asi dozvíme v pondělí…

REKLAMA

Po týdenní ztrátě amerických akcií o dalších 4 až 4,5 % Dow Jones opět prohloubil svá jedenáctiletá minima, zatímco S&P ztrácí od svého maxima už víc než 53 %, protože jen v tomto roce ubral dalších 19 %.

Banky stále drží Černého Petra a po rekordní ztrátě opět padly akcie Royal Bank of Scotland o 20 % a ztrácely i další: Barclays 17 %, ING 11 %. Navíc si uvědomme, že třeba i zmíněná RBS stála před rokem 410 liber, kdežto dnes je za 23 liber, ztratila tedy již skoro 95 % své hodnoty. To ta naše Erste sice z 1250 korun také již padla k 200 korunám, ale pořád je to ztráta „jen“ 84 %, udržela si tedy celých 16 %.

Že bychom aspirovali na titul jednookého mezi slepými? Nechme se překvapit, co nám ratingové bláboly ještě nadělí. V té reálné či „každodenní“ ekonomice hůř ještě bude, tu žádné šrotovné nespasí. Od růstu taženého spotřebou se musíme změnit na tažení investicemi (a tedy úsporami). Jen ty transmise budeme muset nějak inovovat. Banky se příliš neosvědčily, banksteři už vůbec ne (hezký novotvar, že?). Přesto jsme jim svěřili do úschovy jen za únor dalších 39 miliard korun – z toho 21 „zadarmo“.

Ale jednu vlaštovku na konec: analytik Robert Prechter z Elliott Wave International, který před třemi měsíci radil prodávat americké akcie na short a v roce 1987 předpověděl zhroucení trhů, nyní prohlásil „blíží se konec poklesu“ a že již dále nedoporučuje spekulovat na krátko. Ovšem první vlaštovka, jak víme, jaro nedělá, navíc o elliotovských vlnách si můžeme myslet své.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Honza M.

    2 března, 2009

    Jen bych ještě k pěknému článku dodal to, že další na holení je velké množství evropských bank, které prozatím měly problémy v relativně malé míře. Nicméně, jak mnozí již slyšeli, kostlivci začínají vykukovat ze skříně, a pokud jsou alespoň z poloviny tak velcí, jak se spekuluje, čeká nás hodně zajímavý půlrok.

    Prechter je sice uznávaný analytik finančních trhů, ale ať si říká kdo chce co chce, technická analýza včetně EW nedokáže vzít v úvahu to nadělení, co je schováno v rozvahách masy bank a velkých korporací.

    Já se přikláním k hodně velké opatrnosti, nehnat se zbytečně do akcií a když už někdo mermomocí čeká prudkou rally, možná je dobré vyzkoušet protective put, nebo podobnou strategii, just in case, věřím že se vyšší ceny opcí vyplatí.

    Odpovědět

  • Dan

    11 června, 2009

    Prechter sice předpověděl konec poklesu (jak se ukázalo, tak velmi přesně), ale pouze dočasný. Jeho cíl medvědího trhu je DJIA pod 1000 b. někdy v r. 2011-2016. Uzavřít pozice nakrátko doporučil ne proto, že by trhy již dále neměly klesat, ale z důvodu vysokého rizika neschopnosti brokerských ústavů vyplatit ziskové pozice při nadcházejícím poklesu.

    Odpovědět