CZK/€ 24.740 +0,16%

CZK/$ 23.154 +1,09%

CZK/£ 29.386 +0,51%

CZK/CHF 25.959 +1,59%

Text: Redakce

17. 05. 2024

0 komentářů

Tři předražené akcie, které mohou čelit tržní korekci

 

Pro investory je určení, které akcie jsou možná předražené a hrozí jim korekce, klíčové. Pokud jsou akcie předražené, existuje riziko, že tržní cena nedokáže odrazit skutečnou hodnotu společnosti nebo aktiva. Poté může dojít ke změně situace na trhu a ten se začne korigovat. Tak dochází k poklesu hodnoty akcií a ztrátě investic.

Loading



 

Jedním z hlavních široce využívaných ukazatelů v technické analýze k posouzení překoupenosti je index relativní síly (RSI). Když úroveň RSI vzroste nad 70, obvykle to znamená, že by se akcie mohly stát překoupenými, a naznačuje to možnost stažení cen.

Podívejte se na příklady tří akcií, u kterých je provedena technickou analýzu RSI a fundamentální analýza pro posouzení jejich stavu.

Wells Fargo & Company (WFC)

  • Analýza RSI: Při kontrole úrovní RSI u společnosti WFC bylo zjištěno, že došlo k překročení hodnoty 70, což tedy naznačuje překoupenost.
  • Fundamentální analýza: Při pohledu na fundamentální analýzu společnosti WFC je zřejmé, že akcie již možná vyčerpaly svůj růstový potenciál, a to na základě průměrné cílové ceny investičních bank ve výši 62 dolarů (méně než 2% růst). Vzhledem k nedávnému oživení finančního sektoru a vlastním restrukturalizačním snahám společnosti WFC je pravděpodobné, že velká část pozitivního sentimentu již byla zohledněna.
  • Závěr: Pokud zkombinujeme technickou a fundamentální analýzu tak se zdá, že společnost WFC je překoupená a potenciálně ji čeká korekce trhu.

Raytheon Technologies Corporation (RTX)

  • Analýza RSI: Úroveň RSI společnosti RTX rovněž překročila hranici 70, což signalizuje překoupenost.
  • Fundamentální analýza: Přestože se jedná o významného hráče v leteckém a obranném průmyslu, výkonnost akcií RTX možná překonala její fundamentální potenciál růstu, přičemž akcie dosáhly průměrné cílové ceny od investičních bank na úrovni 100 dolarů. Vzhledem k výkyvům ve výdajích na obranu a skutečnosti, že akcie již solidně posílily v důsledku nedávného nárůstu geopolitického napětí na Blízkém východě, může být současné ocenění společnosti RTX nadhodnocené.
  • Závěr: Technické i fundamentální ukazatele naznačují, že akcie RTX mohou být nadhodnocené a že je čeká korekce.

Pioneer Natural Resources (PXD)

  • RSI analýza: Stejně jako u ostatních zmíněných akcií, i u PXD vzrostla úroveň RSI nad 70, což naznačuje potenciální nadhodnocení.
  • Fundamentální analýza: Osud PXD, klíčového hráče v energetickém sektoru, je často ovlivňován výkyvy cen ropy. Akcie navíc dosáhla i svých cílových cen. Nedávné oživení cen ropy v souvislosti s geopolitikou sice podpořilo akcie PXD, je však zásadní posoudit, zda je tento růst udržitelný, zejména s ohledem na širší dynamiku trhu a faktory poptávky spojené s fosilními palivy.
  • Závěr: Vzhledem ke kombinaci překoupených úrovní RSI a potenciálních fundamentálních omezení růstu může být PXD připravena na tržní korekci.

Závěrem lze říci, že na základě ukazatelů technické analýzy, jako je RSI, a úvah o fundamentálním potenciálu růstu se společnosti WFC, RTX a PXD jeví jako kandidáti na tržní korekci. Investoři by měli být obezřetní a před přijetím jakéhokoli investičního rozhodnutí provést další průzkum.

Autor: Finanční analytici investiční platformy a aplikace provozované společností Freedom24

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

 


Související články

Udržitelnost energetických firem začíná z pohledu investorů hrát prim

Důležitost přechodu od fosilních paliv k obnovitelným zdrojům energie nabírá na síle a stává se v energetických firmách tématem číslo jedna. Na udržitelnost se totiž stále častěji ptají investoři, kteří ji při rozhodování, kam své peníze vloží, zohledňují. Podniky proto tlačí na implementaci nových technologií a zrychlování přechodu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 06. 2024

Tři věci, na které si dát pozor při koupi investiční nemovitosti v oblíbených destinacích v EU

Nákup nemovitosti v zahraničí se stává stále oblíbenější alternativou tuzemských investorů. Kromě možnosti koupit dům či apartmán v příjemné dovolenkové destinaci k vlastnímu využití, totiž tyto nemovitosti nabízejí ve srovnání s Českou republikou vyšší výnos z pronájmu. Ten se na rozdíl od pražských výnosů v rozsahu 3 až 5 % […]

Text: Redakce

Foto: Luxent

13. 06. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *