CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Jiří Zelinka

24. 01. 2008

2 komentáře

Trhy a strategie podle HSBC

 


 

Růst averze k riziku je zřejmý z akciové implicitní volatility. Implicitní volatilita indexu S&P500 se zvýšila z 12% na počátku května na 25% v polovině června, načež se ustálila na 13% po růstu trhu.

Současné geopolitické události volatilitu opět zvedly na 18%. Trh očekává, že nejasná situace na Blízkém východě může dále zvýšit ceny ropy a tím negativně ovlivnit světovou ekonomiku.

Z čistě makroekonomického pohledu, zveřejnění nedávných slabších dat příliš nezměnilo výhledy. Ekonomická aktivita sice naznačuje mírné snížení v USA, ovšem jádrová inflace za červen byla naopak mírně příznivá.

Jádrová inflace v USA je nyní na úrovni 2,6% oproti 2,1% na začátku letošního roku. Trhy se obávají, že tato skutečnost může nutit Fed (centrální banku USA) k dalšímu zvyšování sazeb.

Prezident Fedu, Ben Bernake, komentoval nedávný přiliv informací, čímž dal trhu určitou představu. Investoři věří, že centrální bankéři mají hlubší přehled a proto jsou velmi opatrní před jejich hlavními sděleními.

REKLAMA

Navíc nemají rádi nejistotu, která je s těmito sděleními spojena. Trhy pak následně rostou, pokud je nejistota vyřešena (informační asymetrie je odstraněna).

Stejný typ úlevy přichází po zveřejnění důležitých statistických dat. Minulé týdny ukázaly příklady těchto scénářů. Trhy začaly růst v polovině června po zveřejnění květnové jádrové inflace. Růst nastal dokonce i přesto, že zveřejněná data byla horší než se očekávalo.

Podobně trh rostl v polovině července poté, co Bernake měl své slyšení v kongresu. Jeho sdělení lze považovat za uklidňující. Fed totiž očekává, že jádrová inflace příští rok zeslábne po letošním růstovém trendu.

Opakování těchto "úlevových" nárůstů naznačuje, že se vyplatí zvyšovat expozici na trzích, když se zvyšuje riziková averze a naopak snižovat expozici, když riziková averze klesá.

REKLAMA

Toto obchodní pravidlo je konzistentní s investováním na principu ocenění, protože trhy se stávají levnější, když riziková averze roste.

Ocenění závisí na aktuálních tržních cenách a na dlouhodobých fundamentech. Ovšem dlouhodobé fundamenty se jen stěží pohybují na základě krátkodobých zpráv. Proto tržní ocenění zejména představuje krátkodobé změny v cenách.

Ačkoliv jsou investoři hodně ovlivněni možným zpomalením globální ekonomické aktivity následkem zpomalení v US, příliv informací mimo US je poměrně příznivý.

Konsensuální odhady byly přehodnoceny směrem vzhůru pro většinu regionů. Nedávná data v Evropě a Japonsku byla pozitivní.

Růst v rozvíjejících se ekonomikách je robustní. To platí zejména pro Čínu, kde se nejistota točí kolem stupně připravenosti vedoucích činitelů zpřísnit peněžní politiku v odpovědi na přehřátí ekonomiky.

Pohled na svět z "US necentrické perspektivy" tak naznačuje, že ekonomická aktivita by měla být na solidní úrovni v nadcházejících měsících.

V těchto podmínkách představuje hlavní riziko vyšší inflace a ne nižší růst. To je ovšem stěží to, co trhy ukazují. Výnosové křivky jsou stále poměrně ploché. Investoři nedostávají odměnu za držení úrokového rizika.

Tento kontrast spolu s rozumnými oceněními, které jsou nyní na nízkých P/E. Americký trh se nachází na 14 násobku 12-měsíčních budoucích zisků, což je podobná úroveň, jako v roce 1991. Strategie dlouhé pozice v akciích a krátké v dluhopisech tak nadále vypadá oprávněná.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz

 



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Michal

    7 srpna, 2006

    No a s tímhle já mám problém – textu vůbec nerozumím. Nedalo by se to podat s použitím srozumitelných termínů? Např. v časopise Fondshop se to daří, i v jiných článcích na tomto webu… Přitom anglické analýzy HSBC jsou čtivé, srozumitelné.

    Odpovědět

  • hunter

    16 srpna, 2006

    pane Zelinko, jaký byl účel tohoto Vašeho komentáře ? Co jste vlastně chtěl sddělit?
    Opravdu píšete o zajímavém tématu, ale bohužel dost nezajímavě.Přitom si myslím, že HSBS má určitě co sdělit a jistě i zajímavá témata

    Odpovědět