CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

Text: Milan Vodička

Foto: Shutterstock

27. 06. 2022

0 komentářů

Správné nastavení pojištění invalidity? Tak trochu oříšek

 

Nastavit správně pojištění invalidity je oříšek. Cena by měla být až na druhém místě, jenže zároveň se musí vejít do klientova rozpočtu. „V prvé řadě je třeba vybírat mezi pojištěními invalidity z jakýchkoli příčin, nespoléhat se pouze na jeho úrazové varianty. A i samotné úrazové pojištění či pojištění trvalých následků úrazu může být pouze doplňkem, nemůže na nich stát pojistné krytí,“ upozorňuje Jan Rejha, regionální ředitel finančněporadenské společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Loading



 

Základ pojištění invalidity: dostatečná šíře krytí

Úrazové varianty pojištění invalidity či úrazové pojistky jsou významně levnější než krytí invalidity z jakýchkoli příčin. Nižší cena vychází z užšího rozsahu. I podle dat přiznaných plných invalidních důchodů je úraz příčinou pouze pěti až deseti procent z nich.

Důležité je ale sledovat také výluky u pojištění. „Pojišťovny často z pojištění invalidity vylučují psychická onemocnění a nemoci svalové a kosterní soustavy. Psychická onemocnění jsou přitom častou příčinou invalidity u mladých lidí. U lidí pracujících v sedavých zaměstnáních jsou zas vysokým rizikem např. chronické bolesti zad,“ popisuje nejčastější výluky Jan Rejha a dodává: „Je tak potřeba volit takové pojištění, které kryje největší rizika.“

Pojišťovny rády vylučují psychická onemocnění i nemoci svalové a kosterní soustavy z důvodu, že toto jsou oblasti, v nichž dochází nejčastěji k pojistným podvodům. To ale nepomůže lidem, kteří skutečně onemocní.

Cenu lze snížit

Cena pojištění bývá limitujícím omezením. Rodinný rozpočet má své limity a zejména při růstem cen všeho, za kterým růst platů zaostává, musí finanční poradci hledat dostupná řešení. Možností je přitom několik.

REKLAMA

Životní pojištění má dnes přibližně polovina lidí v produktivním věku. Většina z nich má více než dvě pojistky. Jedná se často o historická pojištění, která nejsou nastavena optimálně. Mívají nízké pojistné částky na hlavní rizika – smrt a invaliditu, ale zároveň obsahují mnoho doplňkových pojištění, jež nejsou nezbytná. A o ta lze cenu pojistky snížit.

Druhou příležitostí ke zlevnění pojištění přináší prodlužující se délka dožití, díky níž klesá riziko smrti i invalidity, a tak pojišťovny mohou cenu základního pojištění snižovat. Nové pojištění díky tomu může být levnější než dříve sjednané i pro lidi ve vyšším věku.

Jak nastavit pojistné částky

Nastavení pojistných částek je alchymie, při níž se vychází především z očekávaného výpadku příjmu při invaliditě či smrti živitele rodiny. Ten v rámci tzv. Švýcarské renty dokážou finanční poradci spočítat s vysokou mírou přesnosti.

„Máme jednoduchý postup, jak získat výpis z České správy sociálního zabezpečení, v němž jsou patrné aktuální nároky klientů, mimo jiné na invalidní či pozůstalostní penze. Díky tomu jsme schopni nastavit pojistné částky tak, aby pokryly případný výpadek příjmu,“ vysvětluje Jan Rejha.

Vše lze přitom provést online za pár minut. „Výhodou navíc je, že klient včas zjistí, jaké doby či příjmy mu ČSSZ nezapočítala do důchodu, a společně to můžeme napravit,“ uzavírá Jan Rejha.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024

Rozhovor: Pojišťovna má vyřešit problém, ne jen zaplatit škodu

Skutečnou hrozbou pro pojišťovny nejsou klimatické změny ani technologické firmy, které by si rády ukrojily díl trhu, ale to, jak rychle se dokáží pojišťovny přizpůsobit změnám a nepodcenit žádný aspekt, který na ně může dopadnout. V rozhovoru to uvedl prezident České asociace pojišťoven Martin Diviš.

Text: Redakce

24. 04. 2024

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *