CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

Text: Milan Vodička

Foto: Shutterstock

10. 08. 2022

0 komentářů

Sportujete? Tak si raději zkontrolujte svoji pojistku

 

Úrazové pojištění je vhodným doplňkem široké pojistné ochrany zejména pro sportovně aktivní lidi. Aby úrazové pojištění ale skutečně chránilo, musí zahrnovat všechny aktivity, které člověk provozuje.

Loading



 

Pojištění úrazu je potřeba uzpůsobit aktivitám, které pojištěný skutečně provozuje. Pojišťovny rozlišují čtyři typy sportovních aktivit – běžné sporty, rizikové sporty, extrémní sporty a nepojistitelné sporty – a rozlišují také úrovně, a to rekreační, registrovanou, profesionální a vrcholovou.

„Běžně pojišťovny považují za nepojistitelné některé sportovní aktivity, jako je vysokohorská turistika nad určitou výšku či přístrojové potápění hlouběji než 40 metrů. Patří mezi ně také lyžování mimo sjezdovky či jakýkoli letecký sport včetně paraglidingu,“ říká Lucie Šímová, produktová specialistka životního pojištění finančněporadenské společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Ovšem i takovéto aktivity jsou zpravidla pojistitelné, jen ne většinou standardním pojištěním. „Pro většinu ‚nepojistitelných sportů‘ existuje specializované pojištění, které dané činnosti kryje. Pro potápěče tak je kupříkladu k dispozici pojištění DAN – Divers Alert Network či pro extrémní lyžaře Alpenverein. Pokud se zabýváte činností, kterou běžná pojišťovna odmítá krýt kvůli vysokému riziku nebo jej kryje s vysokými přirážkami, určitě se vyplatí porozhlédnout se po specializovaném pojištění,“ radí Lucie Šímová.

Běžný nebo rizikový sport? Záleží na pojišťovně

Ovšem i při běžné rekreační sportovní činnosti je třeba v rámci klasického úrazového pojištění, ale i při krytí léčebných výloh z cestovního pojištění, pozorně studovat pojistné podmínky, zda stačí základní pojistka nebo je potřeba připlatit si za krytí rizikových či extrémních sportů. Pojistné podmínky jednotlivých pojišťoven se liší, a co jedna považuje ještě za běžný sport, jiná již může považovat za rizikové.

REKLAMA

„Aby vás pojištění krylo podle vašich potřeb, je vhodné konzultovat pojistku s vaším finančním poradcem,“ doporučuje Lucie Šímová a dodává: „Poradcům připravujeme detailní metodiky srovnání produktů, díky nimž může klient významně ušetřit nebo mít lepší plnění, než mu nabízí jiná pojišťovna, a vyhnout se tak případnému neplnění ze strany pojišťovny.

Některé z pojišťoven nabízí i v rámci klasického úrazového pojištění krytí rizikovějších sportů, pokud je pojištěný vykonává do úrovně registrace v konkrétním oddílu či svazu, a to bez přirážky na pojistném. V praxi to potom znamená, že je takový klient krytý bez zásahu do jeho peněženky i pro případy, kdy by rád zkusil na dovolené některý rizikovější sport či by se chtěl potápět do již zmíněné hloubky 40 metrů.

Finanční poradce navíc zasadí úrazové pojištění do celkové pojistné ochrany tak, aby nebyla zbytečně zdvojena a zároveň aby poskytovala plnou ochranu zdraví, ale i příjmů.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozhovor: Pojišťovna má vyřešit problém, ne jen zaplatit škodu

Skutečnou hrozbou pro pojišťovny nejsou klimatické změny ani technologické firmy, které by si rády ukrojily díl trhu, ale to, jak rychle se dokáží pojišťovny přizpůsobit změnám a nepodcenit žádný aspekt, který na ně může dopadnout. V rozhovoru to uvedl prezident České asociace pojišťoven Martin Diviš.

Text: Redakce

24. 04. 2024

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *