CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Jaroslav Kokeš

25. 09. 2008

12 komentářů

Spořící účty aneb Míchání karet 3,5% úroku

 


 

Následující analýza nabídky nemá za cíl detailně mapovat celý finanční trh a popisovat jednotlivé produkty. Jde primárně o porovnání nabídky pro fyzické a pro právnické osoby. Citování některých bank a produktů je sice korektní, nicméně je pouze ilustrativní. 

Finanční trh konečně začal zavírat pomyslné nůžky mezi výší úroků z úvěrů a spoření. Jednotlivé banky nabízí více než deset produktů, u kterých je úroková sazba zhruba 3 %. Některé konta mají úrokové sazby konstantní, nezávislé na výši vkladu. Jako např. mBank, LBBW Bank, Fio a ING.

mBank přitom využila zásahu ČNB a potichu snížila svoji sazbu ze 3,5 na 3,3 %. Nutno ovšem dodat, že banka současně o podobnou procentní část snížila úrokové sazby hypotečních úvěrů. Naopak Finanční skupina Fio svoje úrokové sazby na 3,5 % zvýšila. LBBW Bank nabízí také 3,5 % a ING 3,25 %. Jiné banky odvíjí výši úroků od zůstatku na účtu a od výpovědní doby.

Úroková míra je již natolik vysoká, že konkuruje i státem dotovanému stavebnímu spoření. Zcela nepochybně lze po šesti letech spoření u stavební spořitelny s úspěchem doporučit uzavřít raději smlouvu novou a naspořené prostředky ze staré smlouvy převést na některý se spořících účtů. A to platí i pro přeceňované tzv. „staré“ smlouvy se státním příspěvkem 4 500 Kč. Nehledě na to, že stát neustále koketuje se snížením, ne-li zrušením finanční podpory stavebního spoření a snad i penzijního připojištění. Výnosy budou možná o nějakou stokorunu nižší, ale na druhou stranu lze takto získat zcela disponibilní finanční částku bez neuvěřitelně dlouhé tříměsíční výpovědní lhůty. Vstupní poplatky, správa účtu apod. jsou již u drtivé většiny účtů zcela zdarma.

Občané, tedy fyzické osoby, jsou v tomto ohledu dostatečně saturováni. Co však právnické osoby? Mají i ony podobné příležitosti?

REKLAMA

Píši tento text s plným vědomím toho, že se dostávám do poněkud kolizní situace. Jaké spoření pro právnické osoby? Ty přece musí vydělávat ve svém oboru. A ne nějakých mizerných 1 až 3 % z vkladu. Podnikatel musí přece peníze znovu a znovu reinvestovat. Ten musí peníze točit!

Je to samozřejmě pravda, přesto jsou ale právnické osoby, které podnikateli ve smyslu pojmu „podnikání“ nejsou. Nejmarkantnější případy mohou být bytová družstva a různá sdružení vlastníků. Dál jistě všechny možné neziskové organizace. Zcela jistě obce a možná bychom našli více příkladů. Ti všichni mohou mít určité finanční prostředky s dlouhodobějším horizontem použití. A všechny tyto subjekty musí naopak šetřit, aby udržely svůj rozpočet. Dokonce v mnoha případech ani podnikat nesmí. Musí se spokojit s konzervativními metodami investování.

Subjektů s těmito vlastnostmi budou v ČR stovky. A při možnosti úložek na dobu několika měsíců a v řádu stovek tisíců se již může pro banky jednat o velmi lukrativního  klienta.

Jaká je nabídka pro právnické osoby?

V nabídce spořících produktů bank jsou v podstatě jen o spořící účty a termínované vklady. Ale pozor, vysoce úročené spořící účty jsou určeny jen pro fyzické osoby. Jejich použití i pro účely právnické osoby by bylo velmi riskantní. Pohlíží se na ně jako na osobní majetek. Se všemi důsledky v případě úmrtí majitele účtu. Dále by se na ně vztahovala případná exekuce na „majitele“ atp. Pokud přidáme možnost osobní selhání, je riziko jejich využití v podstatě neúnosné.

REKLAMA

Trh nabízí pro právnické osoby spořící účty poněkud jiné kvality než pro fyzické osoby. Výhodnější než běžný účet jsou např. tyto účty:

  • Spořící účet ČSOB s výnosem 0,7 až 2,35 % (2,25 % u částky nad 500 000 Kč) podle výše úložky a s výpovědní dobou 7 dní.
  • Konto Domov s úrokem 0,6 až 1,25 % (1,1 %) UniCredit Bank.
  • Spořící účet GE Money Bank s úrokem 0,25 až 2,5 % (2 % pro částky 500 000 Kč a 2 měsíce výpovědní lhůty).

U mnoha zaběhnutých firem by ale využití lépe úročeného spořícího účtu znamenalo změnu banky. U ČSOB se navíc předpokládá kombinace spořícího účtu a klasického běžného účtu. Měnit číslo účtu je ale administrativně komplikované. Přednost před variantou, které právě změnu účtu vyžaduje, budou mít nepochybně jiné způsoby zhodnocení vkladů.

Jediným ze slušných řešení pro právnické osoby, pokud chceme raději použít renomované bankovní instituce, jsou termínované vklady. Úroky sice u běžných částek nedosahují výše úroků u spořících účtů, ale i ta zhruba 2 % p.a. přinesou nějaký výnos. Pro představu – jedná se o částky kolem 500 000 Kč s výpovědní lhůtou 2 měsíce. Při aplikování revolvingu jde pro tyto účely o přijatelnou výpovědní dobu a pro svého majitele o celkem slušný příjem či snížení de facto ztráty u běžného účtu.

Podobné podmínky nabízí např. Česká spořitelna, Citibank a GE Money. WPB má podstatně vyšší  úroky, ale za cenu poněkud dlouhé šesti měsíční výpovědní doby. Založení účtu a správa účtu je, stejně jako u spořících účtů, zdarma.

Nabídka na zhodnocení krátkodobě disponibilních prostředků  pro právnické osoby je poměrně chudá. Domnívám se, že by zde mohly banky využít skrytého finančního potenciálu družstev, obcí atp. a pustit na trh spořící, ale současně běžný účet, který klientům přinese alespoň mírný zisk místo dosavadních poplatků. Nechci věřit, že jedinou bankou, pro kterou i toto bude výnosné, je mBank, která uvedení podobného účtu na trh avizuje.

Loading

Vstoupit do diskuze 12 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Škodolibka domácí

    29 září, 2008

    Stáhnout z nabídky spořící a termínované účty – nejlépe ihned !

    Odpovědět

  • nesouhlasím

    29 září, 2008

    „Úroková míra je již natolik vysoká, že konkuruje i státem dotovanému stavebnímu spoření. Zcela nepochybně lze po šesti letech spoření u stavební spořitelny s úspěchem doporučit uzavřít raději smlouvu novou a naspořené prostředky ze staré smlouvy převést na některý se spořících účtů. A to platí i pro přeceňované tzv. „staré“ smlouvy se státním příspěvkem 4 500 Kč. Nehledě na to, že stát neustále koketuje se snížením, ne-li zrušením finanční podpory stavebního spoření a snad i penzijního připojištění. Výnosy budou možná o nějakou stokorunu nižší, ale na druhou stranu lze takto získat zcela disponibilní finanční částku bez neuvěřitelně dlouhé tříměsíční výpovědní lhůty. Vstupní poplatky, správa účtu apod. jsou již u drtivé většiny účtů zcela zdarma.“

    Co je to nesmysl? Autor prodává ING Konto? A k tomu si přivydělává mícháním hrušek s ananasem?

    Odpovědět

  • kokeš

    29 září, 2008

    neprodávám, těch spořících účtů je daleko víc. A i lépe úročených jak ING. Jen jsem tak kalkuloval a srovnával SS a termínované účty. Výpočty viz moje dom. web. str.
    Jinak si myslím, že obojí je spoření.

    Odpovědět

  • nesouhlasím

    29 září, 2008

    No jo, pane Kokeši, jenže ono není spoření jako spoření, že. Srovnávat SS, TÚ a třeba i PP dost dobře nelze.

    Odpovědět

  • chk

    29 září, 2008

    mam stavebni sporeni od roku 2000 a stale mi chodi podpora 25 procent. a navic urok 4,5 procenta. myslim, ze zadny sporici ucet se tomu vyrovnat nemuze! 10x denne mi sice z lisky volali, abych to zmenil a uzavrel novou, ale ja horsi podminky nechci:). takze jeste takovych 5 let nez dosporim na CC a vypovim to. pote si spocitam skutecny urok p.a. a verim, ze pod 10p.a. to nebude:))

    Odpovědět

  • Lisak kulisak

    29 září, 2008

    Efektivni vynos si muzete spocitat uz ted, na to nemusite cekat dalsich pet let ;-).

    Odpovědět

  • chk

    29 září, 2008

    pro maximalizaci vynosu a presny stanoveni vynosu nemohu pouzit vasich primitivnich nastroju a programku, podle kterych pocitate vynos vasim oveckam…

    Odpovědět

  • Student

    29 září, 2008

    Ale existuji i slozitejsi vzorce a presnejsi, nez ktere se bezne pouzivaji, dle kterych si to vypocitat muzete 😉

    Odpovědět

  • nesouhlasím

    29 září, 2008

    Počítá s inflací? Tu přece nemůže znát předem.

    Odpovědět

  • Myšlenka

    29 září, 2008

    Myslet znamená h***o vědět. Spočítej si to a pak něco říkej. Vsadím se s Tebou, že to bude pod 10 procent p.a.

    Odpovědět

  • Mario

    29 září, 2008

    podle mě to nad 10 bude. cvičně jsme s kolegou počítali maximalizaci výnosu při 6 podporách a 5 letech cyklu, a dostali jsme se tuším na nějakých 15-17%p.a. ale nechce se mi to počítat

    Odpovědět

  • Kuba

    16 října, 2008

    Made by ZFP :))) 15 – 17% p.a. 😀

    Odpovědět