CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

Text: Milan Vodička

Foto: AVANT investiční společnost

26. 07. 2022

0 komentářů

Rozhovor: Zájem o fondy kvalifikovaných investorů stále roste

 

Fondy kvalifikovaných investorů (FKI) jsou stále oblíbenějším investičním nástrojem, který je určen těm, kteří s investicemi již mají nějakou zkušenost. O tom, jak se tento trh vyvíjí, jak současná situace ovlivňuje výnosy a jaký lze očekávat další vývoj, jsme mluvili s členem představenstva a finančním ředitel AVANT investiční společnosti Martinem Sekotou.

Loading



 

Jak hodnotíte dosavadní vývoj na trhu a zájem investorů využívat FKI v jejich portfoliu?

Letošní rok je na trzích ovlivněný velkým množstvím negativních impulzů – válka na Ukrajině, vysoké ceny energií, vysoká inflace, růst úrokových sazeb. To se projevuje klesajícími indexy na akciovém i dluhopisovém trhu a samozřejmě klesají ceny i některých FKI. Většina našich AVANT fondů, které nabízíme externím investorům, si však vede přesto velmi dobře.

Je to tím, že z velké části jde o nemovitostní fondy nebo o fondy zaměřené na další aktiva se stabilním výnosem – půjčky, pohledávky. A také tím, že značná část těchto fondů garantuje externím investorům určitý minimální roční výnos, většinou cca 6 – 7 % až do výše kapitálu zakladatelů těchto fondů. I proto čisté vklady do našich fondů významně rostou i v tomto období a investoři oceňují tuto garanci u svých investic a stabilní výnos. Zájem investorů o FKI tak i nadále roste.

Jak se bude podle Vás vyvíjet situace do konce roku? Budou investoři držet finanční prostředky a čekat nebo budou aktivně hledat příležitosti pro zhodnocení a minimalizovat ztráty z inflace?

I přes všechny negativní zprávy v médiích nepozoruji, že by investoři do fondů svoje peníze ve větší míře vybírali. Naopak. Je stále více lidí, kteří do fondů, ať už retailových nebo FKI, investují pravidelně, a to bez ohledu na aktuální situaci na trzích. To je z mého pohledu správný přístup, a dlouhodobé statistiky to také potvrzují. Protože je velmi těžké, spíše nemožné, časovat trh a trefit dno poklesu – to neumějí konzistentně ani ti nejlepší investoři.

Ze stejného důvodu je obtížné odhadnout i situaci do konce roku. Akciové trhy mohou dál klesat nebo se postupně začít zotavovat. Já osobně věřím, že většinu poklesu na akciích už máme za sebou a některé kvalitní akcie již považuji za velmi levné a vhodné k nákupu. Co je ale podstatnější v investování, je dlouhodobý horizont – a tam je vysoká pravděpodobnost, že ceny akcií budou za 5 až 10 let opět významně nad současnou úrovní a investoři se dočkají velmi zajímavého zhodnocení.

REKLAMA

Většina investorů, se kterými se setkávám, aktivně hledá příležitosti pro zhodnocení svých peněz. Současnou extrémně vysokou inflaci je těžké bezpečným investováním překonat, ale to by měla být jen přechodná doba několika měsíců nebo několika málo let. Poté očekávám, že investice zejména do akcií a nemovitostí opět budou přinášet kladný reálný výnos. Doporučuji tedy v investování pokračovat a nečekat na období, až budou trhy klidné a až bude vše růst. Jinak se můžete tímto čekáním připravit o značnou část zotavení trhů a podstatnou část zajímavých výnosů.

Co byste poradil investorům a zájemcům o investice do FKI?

Doporučuji investovat ideálně do fondů, u kterých rozumíte tomu, do čeho investují a fond už má za sebou úspěšnou historii, případně zakladatelé fondu již v minulosti ukázali, že umějí peníze bezpečně zhodnotit.

Velmi důležité je také diverzifikovat. Minimální investice do FKI je dle zákona sice 1 mil. Kč, ale investor si může v rámci našeho produktu AVANT Flex rozložit investici do více fondů. Investovaný milion tak může směřovat až do 10 různých fondů po 100 tisících a vytvořit si tak zajímavé portfolio se zastoupením fondů zaměřených na nemovitosti, úvěry, akcie, private equity nebo i další typy aktiv.

Pokud si investor do našich AVANT fondů vybere zejména fondy, které nabízejí garantovaný výnos a jejichž zhodnocení se stabilně a dlouhodobě pohybuje kolem 7 – 8 % ročně, tak má vysokou pravděpodobnost, že se jeho investice zhruba každých 10 let zdvojnásobí. To znamená, že z každého investovaného milionu máte za 10 let miliony dva a za 20 let miliony čtyři. Taková je síla složeného úročení. Navíc je tento výnos a tím i růst portfolia stabilní a bez velkých výkyvů.

Připravuje AVANT IS nové fondy pro investory nebo další novinky do konce roku? 

Neustále zakládáme nové fondy a naše nabídka je tak stále širší. Ročně zakládáme kolem 20 nových fondů a z nich několik je vždy určených i pro externí investory. Vylepšujeme také náš AVANT portál, kde mají investoři náhled na aktuální hodnotu a vývoj svého portfolia. Připravujeme také on-line úpis, aby investování do našich fondů bylo pro nové zájemce i naše stávající zákazníky co nejjednodušší.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *